Evropská komise chce zjednodušit převod dat z elektronických zařízení. Může tím zlevnit jejich opravy

ČTK ČTK
23. 2. 2022 13:34
Evropská komise chce zjednodušit převod dat z elektronických zařízení. Může tím zlevnit jejich opravy

Lidé vlastnící elektronická zařízení připojená k internetu by mohli získat lepší přístup k jejich datům, která dosud kontrolují zejména výrobci. Počítá s tím návrh pravidel pro sdílení dat (v originále Data Act), který ve středu předložila Evropská komise.

Norma má vyjasnit práva kolem údajů produkovaných chytrými přístroji a zjednodušit výměnu dat. Majitelům aut, přístrojů v domácnosti, ale i podnikům využívajícím tovární roboty by zase nová pravidla mohla zlevnit opravy. Úpravu ale musí schválit členské státy Evropské unie a europoslanci a část vyjednávání povede ve druhé polovině roku Česko jako předsednická země.

Komise vychází z předpokladů, že do roku 2025 vzroste celosvětový objem dat na více než pětinásobek proti roku 2018. V současnosti však podle Bruselu většinou není možné, aby s daty obsaženými v přístrojích či jimi produkovanými údaji efektivně nakládal někdo jiný než výrobce. 

Lidé mají získat přístup k datům pro případ, že by chtěli nechat přístroj opravit nebo data přesunout do jiného zařízení od rozdílného výrobce. Budou si také moci data ukládat na cloudových úložištích podle vlastního výběru. Velké firmy budou také muset efektivně bránit tomu, aby se k těmto datům dostaly například vlády zemí mimo Evropskou unii.

 

Právě se děje

Další zprávy