Evropská komise chce dát miliardy eur do výroby čipů v Evropě

ČTK ČTK
8. 2. 2022 14:38
Evropská komise chce dát miliardy eur do výroby čipů v Evropě

Evropská unie ve snaze snížit závislost na dovozu nedostatkových mikročipů uvolní 11 miliard eur (266 miliard korun) na podporu jejich vývoje v Evropě. Plán masivních subvencí klíčového technologického odvětví představila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Podle komise má do konce desetiletí vyvolat investice v celkovém objemu přes 43 miliard eur (téměř 1,1 bilionu korun).

Unijní exekutiva chce také členským zemím usnadnit subvencování vývoje a výroby polovodičových součástek, s jejichž nedostatkem se v současnosti potýkají například výrobci aut či elektroniky. Evropské země jsou na dovozu závislé především na Spojených státech, Číně nebo Tchaj-wanu. Komise chce proto v příštích letech podpořit postupný přesun výroby do Evropy.

"V krátkodobém výhledu je našim cílem zvýšit odolnost vůči budoucím krizím tím, že budeme schopni předvídat nedostatky v dodavatelských řetězcích a předcházet jim," prohlásila von der Leyenová. V dlouhodobější perspektivě by se podle ní Evropa mohla stát jedním z důležitých producentů "na tomto velmi strategickém trhu".

 

Právě se děje

Další zprávy