Ve Spojených státech je kvůli počasí dál narušena letecká doprava, nejvýrazněji u aerolinek Southwest

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 12. 2022 15:37
Ve Spojených státech je kvůli počasí dál narušena letecká doprava, nejvýrazněji u aerolinek Southwest

Komplikace v letecké dopravě ve Spojených státech způsobené zimním počasím pokračují i po víkendu, největší měrou u letecké společnosti Southwest Airlines. V pondělí bylo podle služby FlightAware zrušeno více než 3800 letů amerických aerolinek a výpadky jsou hlášené i na toto úterý a středu. Společnost Southwest podle agentury Reuters od pátku zrušila přes 12 tisíc spojů. Extrémní povětrnostní podmínky ve Spojených státech postupně pomíjí, pro těžce zasažený stát New York schválil americký prezident Joe Biden vyhlášení stavu katastrofy.

Mrazy a sněžení během svátečního víkendu zasáhly prakticky celé americké území s výjimkou západního pobřeží. Této "zimní bouři" vyvolané přílivem studeného vzduchu ze severu je zatím připisováno kolem 50 úmrtí v několika státech, která nastala po dopravních nehodách nebo poté, co lidé zůstali uvězněni v autech či domech bez energií. Nejméně statisíce lidí se během posledních dní potýkaly s výpadky proudu, další lidé museli měnit plány na svátky kvůli omezením v silniční i letecké dopravě.

Rušení letů se čeká i během příštích dní. Podle Reuters americké aerolinky k dnešnímu ránu hlásily pro následující dva dny výpadek více než 5000 spojů.

Letecká společnost Southwest, která je jedním z největších nízkonákladových dopravců na světě, v pondělí zrušila 2800 letů. To představuje téměř 70 procent všech letů společnosti na tento den. Podobné komplikace se čekají i v úterý a ve středu. Lety ruší také další aerolinky, ovšem výrazně méně než Southwest.

 

Právě se děje

Další zprávy