Praha ukázala lanovku z Podbaby do Bohnic. Navrhnou ji Britové, stanice budou tři

Praha ukázala lanovku z Podbaby do Bohnic. Navrhnou ji Britové, stanice budou tři
Vítězný návrh studia William Mattews Associates oznámila mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řeháková v úterý. Na tomto a dalších šesti snímcích projekt, na kterém spolupracovali také architekti Boele Architects a Expedition Engineering, představujeme.
"Vítězný návrh William Matthews Associates nejvíce zapadá do okolí mezi Podbabou, Trojou a Bohnicemi," prohlásil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).
Porota na vítězné podobě lanovky ocenila celistvost i zohlednění okolních podmínek - přírodních i městských. Snímek zachycuje vizualizaci stanice Podbaba, která v blízkosti břehu Vltavy zajistí přestup mezi tramvajemi, vlaky, autobusy a právě lanovkou.
"Poté, co lanovka překoná Vltavu, cestující budou moct nastoupit a vystoupit ve stanici Troja, u které v budoucnu vznikne také nový vchod do zoologické zahrady od západu. Tím se výrazně odlehčí přetížené Trojské ulici," popsal dále Scheinherr. Zde je k nahlédnutí vizualizace stanice Troja.
Foto: William Matthews Associates, Boele Architects a Expedition Engineering
Adéla Očenášková Adéla Očenášková
3. 8. 2022 10:49
Lanovku, jež má zajistit přímé spojení mezi Prahou 6 a 8, navrhne londýnské studio William Matthews Associates. Jeho architekti uspěli v soutěži, kterou na návrh tří stanic a pěti podpěr lanové dráhy vypsal pražský dopravní podnik. "I když nás čeká ještě hodně práce, doufám, že už v roce 2026 bude možné se lanovkou svézt," uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).
 

Právě se děje

Další zprávy