Cesta do práce na kole šetří emise i peníze. Města spojují cyklistiku s tramvajenkami

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 18. 10. 2021 9:14
Je to týden, co Praha spojila síly s firmami Rekola a NextBike a držitelům kuponů na MHD nabízí možnost vypůjčit si sdílená kola na čtvrt hodiny zdarma. Metropole chce tímto krokem kromě jiného upozornit na to, že cyklistika představuje nejekologičtější dopravní prostředek. Odborníci ale zároveň upozorňují, že v českých městech kola nikdy nebudou tak rozšířenou záležitostí jako třeba v Amsterdamu.
Lítačka
Lítačka | Foto: Lukáš Prchal

Tramvajenka nebo kolo jako benefit

Přimět pracovníky k ekologičtějšímu cestování se v některých případech snaží i samy firmy. Jde například o pojišťovnu Kooperativa, jejíž zaměstnanci v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Olomouci mohou v letních měsících využívat kola Rekola zdarma.

"Chtěli jsme podpořit bezemisní přepravu a zároveň umožnit zaměstnancům udělat něco pro svou fyzičku. Mnohdy se také jedná o rychlejší způsob přepravy než třeba autem," vysvětlil mluvčí společnosti Milan Káňa. Tohle léto podle něj službu využilo 79 zaměstnanců, kteří podnikli přes 1400 jízd.

Raiffeisenbank, Skanska reality nebo Kofola mají podobnou spolupráci zase se společností Nextbike.

O podpoře ekologické dopravy hovoří i mluvčí Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Klára Hyláková. Fakulta svým pracovníkům dlouhodobě přispívá na lítačku.

"Vnímáme, že příspěvek na hromadnou dopravu má i jiné pozitivní vlivy - kromě ulehčení dopravě v hlavním městě jde samozřejmě i o podporování ekologického chování našich zaměstnanců," sdělila Hyláková s tím, že se fakulta i jinými kroky snaží chovat odpovědně k životnímu prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy