Dobrovolná cesta z byznysu do jiného života. Na rok

mad
8. 8. 2011 16:10
Nadace Vodafone vyhlásila čtvrtý ročník grantového programu Rok jinak, v jehož rámci mohou lidé pracovat až jeden rok v neziskové organizaci své volby. Mzdu uhradí Nadace Vodafone.
Něco je potřeba udělat jinak: Auto třeba namusí jezdit na benzin, lidé mohou rok pracovat nikoliv pro sebe, ale pro jiné. Platí Nadace Vodafone
Něco je potřeba udělat jinak: Auto třeba namusí jezdit na benzin, lidé mohou rok pracovat nikoliv pro sebe, ale pro jiné. Platí Nadace Vodafone | Foto: Hybrid.cz

Nadace Vodafone vyhlásila čtvrtý ročník grantového programu Rok jinak, v jehož rámci mohou lidé pracovat až jeden rok v neziskové organizaci své volby. Mzdu uhradí Nadace Vodafone.

"Hlavní myšlenkou programu Rok jinak je dlouhodobý přenos know-how a zkušeností mezi neziskovou sférou a světem byznysu, a tím rozvíjení občanské společnosti v České republice," říká Ondřej Zapletal, ředitel Nadace Vodafone. „Chceme probudit odborníky z komerční sféry, aby se podíleli na řešení témat, která mají společenský přesah, a zároveň pomohli profesionalizovat neziskový sektor."

28 profesionálů v akci

Z předchozích ročníků vyplývá, že absolventi programu spolupracují s neziskovkami i po ukončení grantů a podílejí se na řešení témat, kterými se v rámci svého Roku jinak zabývali. Programu Rok jinak se dosud zúčastnilo dvacet osm profesionálů. Působili v neziskových organizacích zaměřujících se na témata od ekologie až po sociální problematiku a pomáhali se širokou škálou činností od fundraisingu, před PR a komunikaci, až po vytváření dlouhodobých strategií HR a rozvoje.

 

Program je otevřen všem uchazečům napříč obory bez ohledu na kvalifikaci, příjmovou skupinu či region působení. Výjimku tvoří pouze lidé, kteří už v současné době v neziskovém sektoru působí nebo jsou déle než 3 měsíce nezaměstnaní. Rok jinak není nedostupný ani pro ty, kteří nechtějí nebo z různých důvodů nemohou na celý rok opustit své zaměstnání. Nadace Vodafone umožňuje v rámci podprogramu  Rok jinak pracovat pro neziskovou organizaci i na zkrácený úvazek v délce trvání od jednoho do tří měsíců.

80 % lidí jejich práce nebaví 

"Z mnoha průzkumů vyplývá, že až 80 % lidí jejich práce nebaví. Přitom v práci trávíme více než dvě třetiny života. Program Rok jinak je proto výjimečnou příležitostí k tomu, dělat to, co člověka skutečně naplňuje, a to bez strachu, že nebude mít na složenky," říká Tomáš Hajzler, ambasador Roku jinak a zároveň autor knihy o motivaci, smysluplnosti práce a svobody v práci.

Podmínkou účasti v grantovém řízení je předložení projektu, který podrobně definuje pracovní náplň účastníka Roku jinak v konkrétní neziskové organizaci včetně stanovení cílů. Uchazeči, kteří se v neziskovém sektoru neorientují, mohou pro kontakt s neziskovou organizací využít bazar nabídek a poptávek po spoluprái na internetových stránkách Roku jinak.

Přihlášky do konce září 

Zájemci mohou podávat přihlášky do konce září, přibližně desítku finalistů vyhlásí Nadace Vodafone v polovině října. Tehdy se do výběru  grantistů bude moci zapojit i veřejnost. Projekt, pro který bude hlasovat nejvíce lidí, získá Divokou kartu a bude rovnou zařazen mezi vítěze. O dalších úspěšných grantistech rozhodne porota složená ze zástupců Nadace Vodafone, společnosti Vodafone, médií a neziskové sféry.

 

Právě se děje

Další zprávy