Češi pomáhají proti hladomoru, darovali už 5 milionů

Ekonomika Ekonomika
28. 7. 2011 8:13
Přehled možností, jak se zapojit do pomoci strádajícímu Somálsku
Foto: Reuters

Praha - Obyvatelé a instituce z České republiky poslali prostřednictvím veřejných sbírek na pomoc trpícím extrémním suchem a hladomorem v oblasti Afrického rohu již 4 997 615 Kč.

Téměř tři čtvrtě milionu korun z této sumy přitom putovalo prostřednictvím dárcovských SMS.

"Dárcovských esemesek již bylo posláno několik desítek tisíc," uvedla Klára Šplíchalová, ředitelka Fóra dárců pro dárcovské a nadační programy.

Na webovém portálu darujsprávně.cz, specializujícím se na prověřené možnosti charitativní pomoci, byla rovněž spuštěna speciální sekce s užitečnými informacemi o tom, jak přispět lidem trpícím v oblastech postižených hladomorem.

Do pomoci Somálsku se v této chvíli přímo zapojily následující organizace:

Člověk v tísni

Číslo účtu: 70697069 / 0300.

Dárcovská SMS ve tvaru DMS SOSSOMALSKO zaslaná na číslo 87 777.

Společnost Člověk v tísni připravuje pomoc somálským uprchlíkům, kteří se uchylují do sousední Etiopie. Vydává se do nejpostiženější regionu Somali, pomoc organizace koordinuje s UNHCR (Úřad OSN pro uprchlíky) a dalšími nevládními organizacemi.

UNICEF

Číslo účtu: 11771177 / 0300, variabilní symbol 800.

Dárcovská SMS ve tvaru DMS UNICEF zaslaná na číslo 87 777.

UNICEF se s pomocí partnerů v terénu snaží předejít nejhorším dopadům sucha a zvýšit odolnost místních obyvatel. "Zvyšujeme počet nových vodních vrtů, prioritou je zajištění nádrží a rozvodů vody ve školách a zdravotnických zařízeních. V Somálsku využíváme pojízdné cisterny s vodou a také budujeme nové nebo opravujeme staré zdroje vody."

Charita ČR

Číslo účtu: 55660022 / 0800, variabilní symbol pro Somálsko 103, v. s. pro Ethiopii 146.

Dárcovská SMS ve tvaru DMS CHARITACR zaslaná na číslo 87 777.

Charita ČR prozatím neplánuje zásah přímo na místě, využívá však služeb partnerů (Caritas Somalia a v Somalilandu mise Caritas Switzerland/Luxemburg). V somálské provincii Dolní Džuba pomoc směřuje do škol a ke starým lidem, v Somalilandu dochází k obnově a budování nezávadných vodních zdrojů a nové studny spolu s kampaní zaměřenou na hygienu.

Lékaři bez hranic

Číslo účtu 2101050700 / 2700, variabilní symbol 99.

"Většina našich výživových programů v Somálsku funguje nad své kapacity, v současnosti se v nich léčí více než 3 400 dětí. Krizové výživové programy provozujeme v regionech Jižní Džuba, Galgadúd, Mudug, Jižní Šabele a Bay a v posledních týdnech jsme v nich pozorovali strmý nárůst počtu případů podvýživy."

Český červený kříž

Číslo účtu 222826 / 5500, variabilní symbol 111.

Mezinárodní výbor Červeného kříže, kterému jako neutrální organizaci místní úřady umožňují pomáhat (nepřetržitě od r. 1977). Působí zde spolu s místní národní společností Hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce – Somálským Červeným půlměsícem.

Obrazem: Jak to vypadá ve strádajícím Somálsku:

 

Právě se děje

Další zprávy