Do stávky se zapojí stovky firem z průmyslu, hodinu zastaví výrobu

ČTK ČTK
22. 11. 2023 11:19
Do stávky se zapojí stovky firem z průmyslu, hodinu zastaví výrobu

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, odboráři očekávají na happeningu účast nejméně 8000 zaměstnanců. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to dnes řekli předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.

"Přestože prioritou pro nás je, aby byly meetingy ve fabrikách, tak jsme se dohodli, že velký počet našich členů přijede na demonstraci do Prahy na Malostranské náměstí od 13:00, kde opravdu vyjádříme protest proti vládě a proti jejím krokům," řekl Ďurčo.

"Zastavíme práci kultivovanou formou," uvedl Povšík. Půjde podle něj o největší protest od roku 2015 a má být paralelou na generální stávku. V Mladé Boleslavi začne shromážděním na třídě Václava Klementa. Protestující z ranní i odpolední směny budou pracovat o hodinu méně, neodpracovanou hodinu vykážou jako překážku na straně zaměstnance. Happening začne ve 12.00 hodin, hlavní program ve 13:15.

Den protestů vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na pondělí 27. listopadu. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Z nich zhruba 77 700 je ve svazu KOVO.

 

Právě se děje

Další zprávy