Dluhy českých domácností u bank v dubnu meziměsíčně klesly, rostly od února 2016

ČTK ČTK
31. 5. 2022 11:11
Dluhy českých domácností u bank v dubnu meziměsíčně klesly, rostly od února 2016

Dluhy českých domácností u bank v dubnu meziměsíčně klesly o 20,1 miliardy korun na 2,067 bilionu korun, od února 2016 přitom nepřetržitě stoupaly. Zadlužení nefinančních podniků se snížilo o zhruba čtyři miliardy na 1,23 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností na konci dubna vyšší o téměř 162 miliard a dluhy firem stouply zhruba o 76 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Centrální banka zároveň upozornila, že hodnoty v bankovní statistice za duben byly ovlivněny pravomocným odebráním bankovní licence Sberbank CZ.

Dluhy českých domácností u bank rostly od února 2016. Nad bilion korun se poprvé dostaly v červnu 2010, úroveň 1,5 bilionu přesáhly v září 2017 a loni v říjnu se dostaly nad dva biliony. Víc než tři čtvrtiny dluhů domácností u bank připadají na úvěry na bydlení, které v dubnu podle centrální banky meziměsíčně klesly o 0,9 procenta na 1,612 bilionu.

Na rozdíl od domácností zadlužení firem kolísá. Loni se meziměsíčně snížilo v červnu a prosinci, v ostatních měsících rostlo. Letos v lednu zůstalo zadlužení firem téměř beze změny, v únoru stouplo a v březnu se snížilo. Podle původní doby splatnosti mají mezi úvěry poskytnutými nefinančním podnikům nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V dubnu činily 665 miliard korun, což bylo 55 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru.

 

Právě se děje

Další zprávy