Deset zjištění o Agrofertu: Nejziskovější firmy, obří propouštění i dotace vyšší než zaplacené daně

Milan Mikulka Petr Zenkner Milan Mikulka, Petr Zenkner
Aktualizováno 27. 7. 2017 22:57
Agrofert vydal velmi očekávanou výroční zprávu o svém loňském hospodaření. Prošli jsme všech zhruba sto stran a vybrali deset nejzajímavějších informací.

Nejziskovější podniky ve skupině 2/3

Nejziskovějším podnikem Agrofertu v Česku je chemička Precheza, která loni vydělala 555,7 milionu korun. Vydělává hlavně na titanové bělobě, jež je nejvíce rozšířeným potravinářským barvivem a přidává se i do nátěrových hmot a opalovacích krémů.

Daří se také dalším chemickým podnikům Agrofertu. Deza Valašské Meziříčí měla zisk 460,4 milionu, trojici nejziskovějších chemiček uzavírá Syntezia se 452,8 miliony korun. Největší dodavatel biopaliv Preol přidal do celkových výsledků koncernu v minulém roce 85,5 milionu korun.

Zisková byla také slovenská chemička Duslo Šala, která vydělala 18,98 milionu eur (asi 510 milionů korun). Agrofert do podniku výrazně investuje a získal od slovenské vlády Roberta Fica úlevu na daních, kterou zatím nevyužil. Agrofert může získat úlevy ve výši 58,56 milionu eur.

Agrofert je rovněž největším evropským výrobcem AdBlue, což je syntetický roztok močoviny, který se přidává do paliv. Společnost GreenChem, která ho vyrábí, měla loni zisk 10 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy