Dejme podnikatelům z horských oblastí daňové výhody, navrhují lidovci

ČTK ČTK
25. 4. 2016 16:34
KDU-ČSL chce jednat s koaličními partnery o daňových výhodách pro firmy v horských regionech. Podobný systém daňového zvýhodnění strukturálně postižených oblastí funguje v Rakousku, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Olomouc - Podnikatelé a firmy v horských regionech Česka, které se potýkají s vysokou nezaměstnaností, nízkou ekonomickou výkonností, špatnou dopravní dostupností a zanedbanou infrastrukturou, by měli být daňově zvýhodněni. Novinářům to dnes v Olomouci řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). O návrhu budou lidovci jednat s koaličními partnery. V Olomouckém kraji by daňové zvýhodnění mohli mít podnikatelé v horském okrese Jeseník.

"Myslím, že je načase zvážit, jakým způsobem bude stát přistupovat k podnikatelům a k zaměstnanosti ve strukturálně postižených oblastech, jestli by tady neměl být jiný přístup. To znamená ocenit to, že lidé tam podnikají a zaměstnávají pracovníky, například nižší celkovou daňovou zátěží," uvedl Jurečka.

Regiony vhodné pro tento typ podpory by podle Jurečky byly vybírány podle několika kritérií, mezi kterými je nezaměstnanost, ekonomická výkonnost, dopravní dostupnost, občanská vybavenost či průměrná teplota. "To vše má vliv na životní náklady občana, který v tom regionu bydlí nebo podniká. Téma hodlám otevřít na půdě koalice a budu chtít o tom jednat, protože nám to opravdu přijde jako systémové řešení pro horské a podhorské regiony," řekl Jurečka.

Investiční pobídky zaměřené na chudé regiony jsou podle něj pouze krátkodobým řešením na několik málo let. "Podnikatel, který tam chce podnikat deset, dvacet či třicet let, nyní nemá systémovou podporu. Chceme proto vytvořit systém, že podnikatele i zaměstnance motivujeme nižší celkovou daňovou zátěží k tomu, aby tam zůstali," podotkl Jurečka.

Podobný systém daňového zvýhodnění strukturálně postižených oblastí podle Jurečky funguje v Rakousku. Pokud se návrh nepodaří prosadit, tak to bude jedno z témat pro příští volební období, uvedl místopředseda KDU-ČSL.

Úlevy na daních už delší dobu požadují například podnikatelé z Jesenicka, které dlouhodobě sužuje vysoká nezaměstnanost. Opatření by podle tamní hospodářské komory pomohlo zdejším podnikatelům i občanům, zmírnilo odliv pracovníků z horského regionu a podpořilo vznik nových pracovních míst.

"Podle našich propočtů jsme dospěli k názoru, že takové prorůstové opatření by bylo jistě efektivnější i levnější než vkládání dalších peněz do péče o nezaměstnané," uvedl již dříve předseda představenstva Okresní hospodářské komory Jeseník Bořivoj Minář.

 

Právě se děje

Další zprávy