Co vše v Česku vlastní Číňané? Svět se jejich investicím už brání, u nás stále rostou

on ČTK on, ČTK
20. 10. 2018 13:30
Tento týden se konalo další česko-čínské investiční fórum. Podívejte se na největší čínské investory a co jim patří.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Neúspěšné pokusy

  • Škoda Transportation - Čínská společnost Railway Rolling Stock Corporation figurovala jako favorit, když se v roce 2017 rozhodovalo o prodeji strojírenské společnosti Škoda Transportation. Místo čínských investorů nakonec firmu za 8,3 miliardy korun koupil nejbohatší Čech Petr Kellner (na majetek Petra Kellnera se můžete podívat zde).
  • J&T - Čínská CEFC původně v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance Group držela desetiprocentní podíl, v březnu roku 2016 se obě strany dohodly, že získá dokonce polovinu. Celkem měla zaplatit za poloviční podíl 980 milionů eur (26,5 miliardy korun). Transakci loni v září dokonce schválila Evropská centrální banka. K platbě však nedošlo, J&T odmítla prodat podíl, odkud CEFC nevysvětlí stíhání tehdejšího šéfa firmy Jie Ťien-minga. Po převzetí státní firmou CITIC ovšem dál zůstává investorům z Číny deset procent J&T.
  • Empresa Media a Médea - Nejasnosti panují také kolem odchodu CEFC z firem Jaromíra Soukupa Empresa Media a Médea. V obou figurovala jako minoritní vlastník, v roce 2017 vydali Číňané tiskovou zprávu, že z českých médií odchází a prodávají akcie zpět Soukupovi. To ovšem dodnes nikdo nepotvrdil.
 

Právě se děje

Další zprávy