ČNB sníží bankám sazbu, která chrání trh s úvěry. Vypustí také pravidlo pro hypotéky

ČTK ČTK
1. 6. 2023 15:56
ČNB sníží bankám sazbu, která chrání trh s úvěry. Vypustí také pravidlo pro hypotéky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek rozhodla o snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta. Nová sazba opatření, které má chránit úvěrový trh, začne platit od července, uvedla členka bankovní rady Karina Kubelková. ČNB podle ní zohlednila, že ekonomika je v sestupné fázi finančního cyklu.

Podle Kubelkové je bankovní rada připravena sazbu rezervy dál snižovat, pokud bude pokračovat trend odeznívání cyklických rizik v bankovním sektoru. "Při naplňování scénáře výrazného zhoršení ekonomické situace a vzniku neočekávaných úvěrových ztrát v domácím bankovním sektoru je bankovní rada připravena rezervu i zcela uvolnit. To by pak umožnilo jak pokrytí vzniklých ztrát, tak zajištění dostatečné kapitálové kapacity bank k úvěrování reálné ekonomiky," řekla Kubelková.

Na úrovni 2,5 procenta byla sazba proticyklické kapitálové rezervy od počátku dubna. Zvyšovala se od roku 2021, nyní ohlášený pokles je první od pandemie covidu-19. Sazba platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry. ČNB stanovuje sazbu této rezervy čtvrtletně, zpravidla s ročním předstihem.

Podle centrální banky zároveň už také nebude nutné u žadatelů o hypotéku uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Ostatní pravidla pro hypotéky ponechala bankovní rada ČNB v platnosti. Na tiskové konferenci to řekla členka bankovní rady Karina Kubelková.

Podle expertů však opatření nahrává pouze specifické skupině obyvatel, kteří by jinak na podmínky nedosáhli, trh tak oživí jen mírně. Ten podle totiž nich brzdí zejména vysoké sazby. "Zrušení limitu DSTI tak pomůže spíše specifické skupině zájemců o hypotéky, které jeho oficiální platnost neumožňovala si hypotéku pořídit. Jim banka po individuálním posouzení vyhodnotí, že je pro ně hypotéka s těmito parametry zvládnutelná (například živnostník využívající 60procentní nákladový paušál, jehož reálné náklady jsou nižší)," uvedl ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

 

Právě se děje

Další zprávy