Cla jsou útokem Trumpa na systém volného obchodu, vzkazuje Ocelářská unie. Poškodí i české firmy

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 5. 2018 21:30
Hospodářská komora ČR podotkla, že volnému obchodu vděčí za svůj rozkvět a ekonomickou sílu mimo jiné i samotné Spojené státy americké.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Americký prezident Donald Trump uvalením cel na ocel z Evropské unie pokračuje v útoku na světový systém volného obchodu. V reakci na dnešní rozhodnutí Bílého domu to uvedla Ocelářská unie. Hospodářská komora ČR podotkla, že volnému obchodu vděčí za svůj rozkvět a ekonomickou sílu mimo jiné i samotné Spojené státy americké. Ochranářství je krokem zpět, dodala.

"Je to nepochopitelné, protože Trump útočí na nejbližší spojence v době, kdy je potřebuje v boji proti merkantilismu a nekalým obchodním praktikám Číny, které sahají od krádeží duševního vlastnictví až po omezování práv investorů," uvedl dnes statutární ředitel Ocelářské unie Daniel Urban. Rozhodnutí podle něj bude mít dopad i na české výrobce oceli.

Podle ministra průmyslu a obchodu v demisi Tomáše Hünera (za ANO) jdou americká opatření za hranice rozumných přijatelných rizik vzájemných obchodních vztahů. "S největší pravděpodobností to povede k rozpoutání obchodní války mezi dvěma silnými obchodními bloky. Nikdo však v současné době není schopen dohlédnout konce těchto kroků," uvedl.

O obchodní válce hovoří i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). "Tahle obchodní válka mezi USA a Evropou poškodí všechny. Evropa musí bránit svoje zájmy na půdě WTO (Světové obchodní organizace)," reagoval na rozhodnutí o uvalení cel na Twitteru.

České firmy s automobilovou výrobou v ohrožení

Třineckých železáren se uvalení amerických cel dotkne určitě v segmentu kolejnic. Firma vyváží do USA zboží v jednotkách procent. Výpadek nahradíme na evropských trzích, kde je velká poptávka, protože se buduje infrastruktura, řekla mluvčí firmy Petra Macková Jurásková.

"Z dlouhodobého hlediska to (uvalení cel) ale může být pro evropský trh problém. Protože je možné, že to, co se neudá v Americe, se bude tlačit do Evropy," řekla mluvčí.

Luděk Procházka, generální ředitel společnosti Gerlach, která poskytuje celní služby hlavním českým dovozcům i vývozcům, řekl, že dopad nařízení lze očekávat také u firem zabývajících se výrobou automobilů. "Mnoho českých subdodavatelů má totiž silné vazby na německý automobilový průmysl. A pro společnosti jako například Volkswagen, Daimler a BMW je americký vývozní trh klíčový, společně s trhem čínským," dodal Procházka.

Česká republika bude podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy patřit k těm zemím EU, které opatření poškodí relativně značně, neboť tuzemská ekonomika je malá a otevřená, vysoce závislá na zahraničním obchodě. "Podobně budou poškozeny další malé otevřené ekonomiky regionu jako třeba Maďarsko nebo Slovinsko. Je tedy evidentní, že obchodní válka, která zítřkem začíná, nakonec nebude mít žádné vítěze. Pouze ekonomiky poražené méně a ekonomiky poražené více," dodal.

Americký ministr obchodu Wilbur Ross dnes oznámil, že Spojené státy začnou od pátku uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika. Spojené státy zavedly nová cla na ocel a hliník 23. března. Evropská unie měla doposud z placení těchto poplatků výjimku. Brusel varoval, že v případě uvalení cel přikročí k odvetným opatřením.

 

Právě se děje

Další zprávy