ČEZ zahájil odchod z Turecka, podepsal smlouvu o prodeji svého podílu v Akcez

ČTK ČTK
29. 7. 2022 19:08
ČEZ zahájil odchod z Turecka, podepsal smlouvu o prodeji svého podílu v Akcez

Energetická skupina ČEZ zahájila odchod z Turecka. V pátek podepsala smlouvu o prodeji svého padesátiprocentního podílu ve společnosti Akcez. Transakci ještě musí schválit turecké úřady, vypořádání transakce je také podmíněno sjednáním bankovního financování. Prodej podílu v Akcezu je součástí strategického záměru ČEZ zbavit se části aktiv na vybraných trzích a soustředit se na dekarbonizaci svého výrobního portfolia a rozvoj obnovitelných zdrojů a moderních energetických služeb v Česku a v Evropě. ČEZ o tom v pátek informoval v tiskové zprávě.

Společnost Akcez vlastní ČEZ společně s tureckým partnerem Akkök Holding. Kupujícími jsou turecká společnost Torunlar Enerji Sanayi ve Ticaret a Başkent Dogalgaz Dagitim Gayrimenkul Yatirim Ortakligi z Torunlar Group. Pod Akcez spadají tři dceřiné společnosti, které se věnují distribuci elektřiny, prodeji energií a energetickým službám.

Prodejní proces zahájil ČEZ ve spolupráci se svým partnerem Akkök loni v létě po otestování předběžného zájmu potenciálních investorů. Po předložení závazných nabídek se ČEZ dohodl na podmínkách prodeje svého padesátiprocentního podílu v Akcezu tureckému investorovi Torunlar Group. Akkök v projektu zůstává. Transakci ještě musí v Turecku schválit antimonopolní úřad a energetický regulátor.

 

Právě se děje

Další zprávy