ČEZ vyhlásil kvůli orkánu nouzový stav

ČTK, dom
19. 1. 2007 7:43
Česko - Dodavatelé energie ČEZ i E.ON vyhlásili kvůli větrné kalamitě stav nouze.Bez elektřiny se ocitlo 27 procent odběrných míst, tedy asi milion zákazníků.

Až o desetitisících postižených zákazníků hovoří i společnost E.ON., která dodává energii do rozvodných sítí v Jihočeském a Jihomoravském kraji, na Vysočině a na Zlínsku.

Kvůli závadám na rozvodních sítích dnes v noci na pět hodin snížil výkon první blok Jaderné elektrárny Temelín.

Stav energetických sítí v České republice je kvůli větrné kalamitě kritický.

Stav nouze pro dodavatele elektřiny znamená, že mají delší dobu na odstranění poruch a mohou využívat součinnost bezpečnostních složek státu, řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Zákazníky tento režim nijak neomezuje, dodal.

"Tisíce poruch postihly postupně všechny oblasti," řekl mluvčí ČEZ.

Nelze se dovolat

Na zákaznické linky Skupiny ČEZ je obtížně se dovolat. "Poskytovatel telekomunikačních služeb je zcela přetížen a hovory k nám nepřepojuje," vysvětluje mluvčí ČEZ.

Prosíme zákazníky o pochopení. Situace je extremní, čtvrtina zákazníků je bez dodávek elektřiny. O většině poruch pravděpodobně víme a na jejich odstranění pracuje více jak 1000 našich pracovníků, píše se v prohlášení ČEZ.

Problémy energetiků

Kritickou situaci hlásí na svém distribučním území společnost E.ON, která eviduje šest poruch na linkách velmi vysokého napětí.

"Z hlediska priorit bude na prvním místě zprovozňování páteřních sítí velmi vysokého napětí a vysokého napětí. S ohledem na současný stav počasí a meteorologickou předpověď budou i po dnešku s největší pravděpodobností lokality, které budou bez dodávek elektřiny," řekl Vladimír Vácha z koncernové komunikace E.ON.

Nejvážnější situace je na jihu a západě Čech, jihu Moravy a na Vysočině. Bez proudu byly například České Velenice, Horažďovice nebo Nepomuk.

Částečně jsou výpadky proudu postiženy Nové Hrady, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Humpolec, Milevsko, Písek, Netolice, Prachatice, Blatná a Volyně.

 

Právě se děje

Další zprávy