Lék na vyšší porodnost podle lidovců: Větší slevy na dani a bonusy za nové "občánky"

ČTK ČTK
23. 3. 2018 17:25
Padesát tisíc za první dítě v rodině a sto tisíc za druhé. Takové příspěvky podle lidovců zvednou v Česku porodnost.
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Lidovci chtějí zvýšit slevu na dani pro pracující i na vyživované děti. Zároveň chtějí zavést daňové bonusy při narození dětí, na tiskové konferenci to řekl první místopředseda strany Marian Jurečka. Zákon, který chce KDU-ČSL předložit v dubnu, by podle Jurečky měl přispět ke zvýšení porodnosti v Česku.

Lidovci navrhují, aby se daňová sleva na poplatníka zvýšila o 6 000 korun ročně. V současnosti tato sleva činí 24 840 korun ročně. Rovněž o 6 000 korun ročně by se podle lidovců měla zvýšit daňová sleva na první a druhé dítě, na třetí a další dítě by měla vzrůst o 12 000 korun ročně. V letošním roce je sleva na první dítě 15 204 korun, na druhé dítě 19 404 korun a na třetí a další dítě 24 204 korun.

Podle představ lidovců by stát měl také poskytnout pracujícím rodičům daňový bonus 50 000 korun při narození prvního dítěte a 100 000 korun při narození druhého a dalšího dítěte.

Podle Jurečky by opatření mělo přispět ke zvýšení porodnosti v Česku. "I když se v posledních letech mluví o baby boomu, tak Česká republika stále vymírá," upozornil. Dává přitom přednost podpoře prostřednictvím daňových odpočtů spíš než sociálních dávek. "Je správné motivovat lidi, i když mají vícečetnou rodinu, aby pracovali, aby dávali příklad dětem," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy