Český start-up Sens přišel kvůli dezinformacím o hmyzu o odběratele

ČTK ČTK
23. 4. 2023 16:05
Startupová společnost Sens Food, která se zaměřuje na zpracování hmyzího proteinu, přišla kvůli dezinformacím o důležitého obchodního partnera.
Foto: Reuters

Podle společnosti se na sociálních sítích i v médiích objevují nepravdivé informace o tom, že EU nařizuje přidávat hmyz do běžných potravin. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Upozornila také na zjištění organizací Čeští elfové a Manipulatori.cz, které na dezinformace týkající se možného využití hmyzu v potravinářství upozorňují a uvádí, že je šíří i někteří čeští politici.

Firma vnímá dezinformace jako útok na své podnikání i na celý obor zpracování hmyzu. Jeden ze zakladatelů společnosti Radek Hušek uvedl, že použití surovin hmyzího původu při výrobě potravin povolila na konci ledna letošního roku Evropská unie. "Tuto informaci však řada dezinformačních zdrojů překroutila a začala ji podávat tak, že je to snad povinnost. Jde ale pouze o možnost, a pokud se hmyz v potravinách použije, musí to být řádně označeno, stejně jako u každé jiné suroviny, která je v produktu obsažena," řekl.

Skupina Čeští elfové, která se zaměřuje na boj proti dezinformacím, ve své analýze uvedla, že téma využití hmyzu se začalo objevovat po lednových prezidentských volbách. Jako příklady uvádí například řetězové e-maily, které téma většinou využívaly k útokům na politiku EU, aby oslabily její instituce. Elfové odhadují, že se dostaly k nižším desítkám tisíc lidí. Téma se podle skupiny objevovalo výrazně na sociálních sítích, kde na Telegramu vznikla i skupina s názvem "Cvrčky nežeru". 

Na Facebooku téma rozebíral i europoslanec zvolený za SPD Ivan David, který mimo jiné psal o "povinné konzumaci hmyzu". O hmyzu ve stravování mluvil podle Českých elfů rovněž bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na CNN Prima News v souvislosti s kampaní do Evropského parlamentu. "Tady se mluví, že za dvacet let nebudou normální potraviny. Nebude skot a budeme jíst larvy," řekl.

Společnost Sens Food uvedla, že jeden z jejích odběratelů s ní ukončil spolupráci nejméně do doby, než se ve veřejném prostoru přestanou dezinformace objevovat.

Společnost zároveň doplnila, že produkce potravin z hmyzu vyžaduje nesrovnatelně menší množství vody nebo krmiv než běžná živočišná produkce. Produkce jídla z hmyzu podle Huška přitom neznamená, že má nahradit klasické maso. "Je to stejné, jako byste stigmatizovali vegany a vegetariány. Je zkrátka spousta lidí, kteří z etických či zdravotních důvodů nechtějí nebo nemůžou jíst maso. A právě cvrčci jsou ideální alternativou," dodal.

Na dezinformace ohledně potravin upozornil tento týden i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), a to v souvislosti s dovozem ukrajinského obilí do EU. Europoslanec David minulý týden psal, že "Evropská komise chce prodloužit neomezený dovoz jedovatého obilí z Ukrajiny". Na Slovensku se v jedné ze zásilek objevily zbytky pesticidů, které jsou v Evropské unii zakázané. Nekula ale veřejnost ujistil, že kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny nevyhovující vzorek neobjevily a díky kontrolám nehrozí žádné nebezpečí.

 

Právě se děje

Další zprávy