Český pavilon na Expu v kazašské Astaně otevře Zeman. Vévodit mu bude elektrické letadlo

Petr Zenkner Petr Zenkner
14. 3. 2017 18:26
Česko vyjde účast na výstavě v Kazachstánu na 98,2 milionu korun. Kazachstán chce mít po skončení výstavy z areálu finanční centrum podobné Dubaji. Na výstavě se očekává účast asi pěti milionů lidí.
Vizualizace vstupu do českého pavilonu na Expu v Astaně.
Vizualizace vstupu do českého pavilonu na Expu v Astaně. | Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Praha - Vůbec poprvé se Česko zúčastní malého Expa, které se letos od června do září koná v kazašském hlavní městě Astana. Jeho hlavním tématem je zelená energetika, snižování emisí a energetická účinnost.

Kazachstán dává do vybudování výstavního areálu velké peníze. Dominovat mu bude největší skleněná koule na světě o průměru 80 metrů. Kazašská vláda chce z výstavního areálu po skončení Expa udělat finanční zónu po vzoru Dubaje, Frankfurtu, Londýna nebo Šanghaje.

Vizualizace areálu pro astanské Expo
Vizualizace areálu pro astanské Expo | Foto: Astana EXPO-2017

Českému pavilonu v Astaně bude dominovat sportovní letoun s elektrickým motorem od společnosti Evektor, který zatím existuje jen ve dvou prototypech. Organizaci české expozice vyhrála firma Arteo CZ. Stát vyjde účast na výstavě v Kazachstánu na 98,2 milionu korun.

"Navýšení rozpočtu neplánujeme, není to potřeba," řekl Jan Krs, komisař zodpovědný za českou účast v Astaně.

Česko původně účast na výstavě zvažovalo, k rozhodnutí přispěla návštěva prezidenta Miloše Zemana v Kazachstánu. Konečné rozhodnutí vlády padlo loni v květnu. Prezident Zeman poletí do Kazachstánu na slavnostní zahájení výstavy. V Astaně se objeví rovněž premiér Bohuslav Sobotka a dvě podnikatelské mise pořádá Svaz průmyslu a dopravy.

Pavilon s elektrickým letadlem

Dvoupatrový český pavilon bude mít na každém patře 290 metrů čtverečních. "Hlavní expozice v prvním patře bude věnována unikátním vynálezům, technologickým řešením a nejmodernějším výrobkům českých firem. Dominuje jí koncept sportovního letounu budoucnosti na elektrický pohon," uvedl Bohumil Bochňák, jednatel společnosti Arteo CZ, která vyhrála soutěž na zajištění výstavy.

Letadlo na elektrický pohon SportStar EPOS+ - Evektor. Hlavní tahák českého pavilonu na Expu v Astaně.
Letadlo na elektrický pohon SportStar EPOS+ - Evektor. Hlavní tahák českého pavilonu na Expu v Astaně. | Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Z českých firem se v Kazachstánu prezentuje výrobce sportovních letadel Evektor nebo společnost Hedviga Group, která v Astaně představí model elektrárny na komunální odpad, který je výsledkem vlastního firemního vývoje. "Naše první elektrárna je v Londýně, teď pracujeme na českých projektech," vysvětlila Martina Pullmanová, jež ve firmě zodpovídá za výzkum a vývoj. Právě model z pavilonu v Astaně bude v době výstavy již funkční i v Česku.

Z deseti českých firem se v Astaně představí například ještě výrobce miniturbín Mavel, s největší převodovkou pro větrné elektrárny zase strojírenská firma Wikov. Plzeňská Škoda Electrics veze do Střední Asie model elektrobusu, který využívá nejmodernější poznatky z oblasti nanotechnologií.

"Česko není energetický gigant, ale máme kvalitní technologie, kterými se můžeme pochlubit," uvedl Jan Krs, komisař zodpovědný za českou účast.

Designový minimalismus

Zatímco za organizaci velkého Expa v Miláně v roce 2015 zodpovídalo ministerstvo zahraničí, nynější výstava spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. To zapojilo do příprav i agenturu CzechTrade.

Autory designu českého pavilonu je grafické studio Olgoj Chorchoj. "Půjde o technologické Expo. Svým zpracováním pavilonu se snažíme udělat technologiím službu. Proto jsme zvolili bílou plochu, je to takový designový minimalismus, spíš inženýrské než umělecké řešení," vysvětlil Michal Froněk, který tvoří spolu s Janem Němečkem umělecké duo.

Vizualizace českého pavilonu
Vizualizace českého pavilonu | Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Autorem loga pro Expo 2017 je grafik Ondřej Šmerda. Návštěvníci českého pavilonu budou mít možnost logo sami rozpohybovat prostřednictvím šlapacího kola.

Podle velvyslance Kazachstánu v České republice Seržana Abdykarimova je na Expo nyní přihlášeno 115 zemí a 19 mezinárodních organizací. Čeká se účast více než pěti milionů návštěvníků. Aby jich bylo více i z Česka, zrušil Kazachstán od ledna vízovou povinnost na cesty kratší 30 dní.

Světové výstavy Expo jsou celosvětovou událostí, které dávají účastnickým zemím možnost prezentace. Česko se ve své novodobé historii účastnilo všech velkých světových výstav, naposledy v roce 2015 v Miláně.

 

Právě se děje

Další zprávy