Česko společně s dalšími státy požádá Evropskou komisi o finanční pomoc. Jedná se o země nejvíce zasažené uprchlickou krizí

ČTK ČTK
21. 4. 2022 14:38
Česko společně s dalšími státy požádá Evropskou komisi o finanční pomoc. Jedná se o země nejvíce zasažené uprchlickou krizí

Česko a dalších osm států nejvíce zasažených uprchlickou krizí v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině požádá podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) Evropskou komisi o finanční pomoc. Do konce dubna předloží návrh 14 opatření, která mají pomoci řešit současné potřeby jednotlivých zemí. Cílem je zajistit účinné využití existujících i dodatečných evropských zdrojů, k čemuž je nutná úprava dosavadních podmínek. Ministerstvo pro místní rozvoj to uvedlo v tiskové zprávě.

Návrh společně podle Bartoše připravily země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, dále Bulharsko, Rumunsko a pobaltské státy. "Ve společném dopise ministrů těchto našich devíti států vyzveme Evropskou komisi, aby prodloužila čas na dokončení projektů, tedy umožnila příjemcům dotací proplatit způsobilé výdaje až o rok později, a více rozvolnila dílčí pravidla v končícím programovém období," uvedl Bartoš.

Dalším bodem je podle něj požadavek na rychlé schválení programů v novém programovém období 2021 až 2027, aby bylo možné co nejdříve začít proplácet projekty, které pomohou uprchlíkům.

 

Právě se děje

Další zprávy