Českému průmyslu se v květnu dařilo, díky výrobě aut i pracovním dnům navíc

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 7. 2016 9:23
Letošní květen měl kalendářní meziroční výhodu v podobě tří pracovních dnů navíc. K růstu také tradičně přispěla výroba motorových vozidel, která v květnu stoupla o 21,4 procenta. Meziměsíčně po sezónním očištění průmysl klesl o 0,4 procenta. Stavebnictví v květnu zpomalilo meziroční pokles na 4,3 procenta po dubnovém snížení produkce o 13,7 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Průmyslová výroba v květnu zrychlila tempo meziročního růstu na 8,6 procenta. Naposledy takto výrazným tempem rostla loni v červnu. Letos v dubnu byl růst zhruba poloviční. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Letošní květen měl ve srovnání s loňským o tři pracovní dny více.

K růstu přispěla tradičně výroba motorových vozidel, která v květnu stoupla o 21,4 procenta. Květen tak byl podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala nejlepší letošní měsíc pro český automobilový průmysl. "Hlavně v meziročním pohledu je vidět obrovský nárůst výroby – z českých automobilek vyjelo v letošním květnu o pětinu více aut než loni," uvádí Dřímal.

Průmyslovým podnikům se nadále dařilo získávat nové zakázky. Těch ve srovnání s loňským květnem přibylo 13,5 procenta, tempo růstu tak z dubnových 13,2 procenta ještě zrychlilo. Nové zakázky průmyslové podniky nalezly zejména v zahraničí.

Stavebnictvní zpomalilo pokles

Stavebnictví naopak podle statistiků v květnu zpomalilo meziroční pokles na 4,3 procenta po dubnovém snížení produkce o 13,7 procenta. "To jde na vrub především výpadku veřejných investic do infrastrukturních staveb kvůli přechodu na nové programové období EU fondů a problémům s posudky EIA. Situace v sektoru by se v následujících měsících mohla postupně zlepšovat," doplnil Dřímal.

Na druhou stranu bylo ale zahájeno a dokončeno více bytů a stavební úřady vydaly více stavebních povolení.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce o 8,4 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů o 2,8 procenta vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy