Zůstat v EU, nebo odejít? Jak by o Brexitu hlasovali čeští ekonomové

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 6. 2016 19:45
Levnější libra, méně peněz z evropských fondů, obchodní války, pokles hrubého domácího produktu nebo pomalejší růst mezd. I tak by podle tuzemských ekonomů mohli obyčejní Češi pocítit Brexit. Co dalšího Česku hrozí, pokud Velká Británie opustí Evropskou unii, a jak by v referendu hlasovali samotní experti, si přečtěte v naší anketě.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR
Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR | Foto: Lukáš Bíba

Jak byste nyní na místě Britů hlasoval vy?

Jako podnikatel vnímám členství v rodině evropských zemí jako prospěšnou a pro konkurenceschopnost Evropy klíčovou věc. Takto přemýšlí absolutní většina podnikatelů v Evropě, takto uvažuje devadesát pět procent britských byznysmenů.

Z jakého důvodu?

Máme tu volný trh bez celních omezení s volným pohybem osob. EU je silným seskupením zemí, které jsou určitou protiváhou v globální konkurenci. Jakékoliv kroky zpět budou znamenat komplikaci pro britskou ekonomiku.

Jak by podle vás mohl odchod Velké Británie z EU v následujících pěti letech poznamenat běžné Čechy?

Dopady by byly závislé na procesu vystoupení. Británie by už tolik nepřispívala do fondu EU. Již nyní je patrné oslabování britské měny, ale záleží na řadě proměnných. Pokud by v příštích letech došlo k zavedení cel na některé druhy zboží, mohlo by také dojít ke zvýšení cen.

 

Právě se děje

Další zprávy