České kraje dostaly od roku 2007 z fondů EU 1,26 bilionu korun

ČTK ČTK
16. 3. 2024 7:48
České kraje dostaly od roku 2007 z fondů EU 1,26 bilionu korun

Evropská unie od roku 2007 do konce roku 2023 proplatila českým krajům finanční podporu v hodnotě 1,26 bilionu korun. Právně přislíbená částka na realizaci plánovaných projektů byla o 250 miliard korun vyšší. Nejvíce peněz putovalo do Středočeského kraje, kterému bylo proplaceno téměř 156,9 miliardy korun. Po něm následovaly Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Nejméně peněz naopak čerpaly Karlovarský a Liberecký kraj. Nejvíce podpory pro kraje směřovalo na projekty spojené z dopravní infrastrukturou, které jsou také součástí operačních programů v oblasti rozvoje regionů. Vyplývá to z dat, které poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Za období 2004 až 2006 nemají úřady ucelená data, celková suma za 20 let členství Česka v EU je tak reálně ještě vyšší.

Nejvíce dílčích prostředků bylo od začátku členství Česka v EU přiděleno na rozvoj regionů, 486,6 miliardy korun. Tvořily tak přibližně čtvrtinu z celé sumy 1,9 bilionu korun, které Česko z unie získalo. Do této oblasti patří například programy zabývající se rozvojem venkova, revitalizace brownfieldů a podpora menších obcí. Na rozvoj dopravy, do které spadá páteřní, příměstská a městská dopravní infrastruktura, bylo přiděleno téměř 400 miliard korun.

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník ale řekl, že více než čtvrtina přidělených financí na regionální rozvoj mohla v praxi putovat také na stavbu a rekonstrukce silnic II. a III. třídy či na stavbu vlakových nádraží. Celkově tak mohly finance vynaložené na dopravu tvořit až polovinu všech příjmů krajů z evropských fondů.

V období 2007 až 2013 bylo nejvíce peněz vyčleněno pro Středočeský a Moravskoslezský kraj. Oba kraje měly nasmlouvané finance za téměř 94 miliard korun a vyplaceno jim bylo téměř 87 miliard korun. Ve Středočeském kraji bylo nejvíce peněz přislíbeno z EU na Operační program Doprava, přibližně 25 miliard korun. V Moravskoslezském kraji byl největší podíl dotací právně předjednán na Regionální operační program Moravskoslezsko.

 

Právě se děje

Další zprávy