Česká pošta loni zvýšila zisk na 302 milionů korun, pomohla jí kompenzace od státu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 25. 4. 2016 15:15
Díky kompenzaci od státu za poskytování základních služeb po celé republice zůstává Česká pošta v zisku, loni jej zvýšila o čtvrtinu na 302 milionů korun. Ziskovými segmenty jsou například poštovní poukázky, spolupráce s aliančními partnery a výplata starobních důchodů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Česká pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun. O rok dříve to bylo 241 milionů korun. Zisk zvýšila kompenzace od státu za poskytování takzvané univerzální služby, tedy základních služeb v celé republice. Podle novely zákona o poštovních službách představuje její maximální výše za loňský rok 700 milionů korun. Uvedl to generální ředitel Martin Elkán.

Výnosy České pošty za loňský rok vzrostly o téměř šest procent na 20,26 miliardy korun. Ze samotného poštovního provozu podnik získal 14,3 miliardy, obstaravatelská činnost vynesla 2,5 miliardy a například prodej zboží 223 milionů korun.

Ziskovými segmenty České pošty jsou například poštovní poukázky, spolupráce s aliančními partnery a výplata starobních důchodů. Podnik podle Elkána loni ušetřil desítky milionů korun v režijních nákladech, v oblasti IT a vlivem příznivých cen také na spotřebě pohonných hmot a v oblasti energií.

Počet vnitrostátních listovních zásilek klesl meziročně o devět procent kvůli většímu využívání elektronických způsobů komunikace. Roznáška tištěných periodik klesla o pět procent a platby pomocí poštovních poukázek o téměř 11 procent. Pokles počtu zásilek byl částečně kompenzován zvýšením cen vybraných služeb. Zájem naopak rostl o doručování balíků.

Po sedmi letech rostly mzdy

"Novela poštovního zákona napravila do té doby nespravedlivý stav, kdy Česká pošta vykonávala základní služby objednané státem bez toho, aby za ně dostala zaplaceno. Mohli jsme tak začít investovat do oblastí, ve kterých to bylo dlouhodobě nejvíce potřeba. Po sedmi letech jsme mohli zvýšit tarifní mzdy, investovat do poboček nebo do výměny počítačů, tiskáren a dalšího zařízení," uvedl Elkán.

Výše kompenzace za poskytování základních služeb na celém území ČR musí být nejdříve ověřena Českým telekomunikačním úřadem. Česká pošta má povinnost v souladu s účetní a daňovou legislativou kompenzaci promítnout do výsledků za rok 2015.

Státní podnik Česká pošta provozuje kolem 3200 poboček a zaměstnává přes 30 000 lidí. Ročně investuje zhruba miliardu korun.

Od května zdražujeme

Na konci letošního března Česká pošta oznámila, že od května zvýší ceny za poslání obyčejného dopisu o tři koruny a o čtyři koruny zdraží doručení doporučeného psaní. Známka na obyčejné psaní do 50 gramů tak vyjde na 16 korun, poslání doporučeného dopisu bude stát 38 korun. Další změny se dotknou mezinárodního poštovného či například dosílky. Firma tak chce dorovnat náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy