Pošta nám za franšízy nabízí málo, stěžují si zástupci obcí. Vyzvali vládu, ať projekt změní

ČTK Klára Galová, ČTK
4. 4. 2016 14:42
Podle Sdružení místních samospráv je současný stav projektu Pošta Partner nevyhovující, a proto vyzvalo vládu dopisem k revizi. Obce, které si fungování pošty vezmou na starost, prý mohou mít problémy s rozpočtem, protože odměna za provoz franšízy pokryje stěží polovinu nákladů. Některé obce si stěžují i na jednostranné podmínky provozu či vysokou míru odpovědnosti a riziko sankcí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Chceme lepší podmínky za to, že budeme provozovat pošty. Takový vzkaz poslalo Sdružení místních samospráv vládě s tím, aby provedla revizi projektu Pošta Partner. V rámci tohoto projektu Česká pošta převádí pobočky na jiné provozovatele, mezi kterými jsou například obecní úřady a místní obchodníci.

Projekt nemá vyvážené podmínky a některé obce na něj doplácejí, uvedli dnes zástupci sdružení na tiskové konferenci. Mluvčí pošty Matyáš Vitík v reakci řekl, že projekt je nastavený vyváženě a je životaschopný.

Někteří starostové obcí, jež oslovila Česká pošta s žádostí o převod pobočky pod místní samosprávu, mají obavy z dopadu převodu na rozpočet obce. Například podle starosty Višňové Jiřího Nekolného nabídka pokrývá asi polovinu reálných nákladů, které s provozem pošty vzniknou.

Podle předsedy sdružení Stanislava Polčáka pošta neposkytuje partnerům takovou odměnu, aby provozování poboček v některých případech nebylo pro obce ztrátové. Smlouvy navíc na obce přenášejí vysokou míru odpovědnosti včetně sankcí.

Sdružení se navíc nelíbí, že Český telekomunikační úřad stále nevydal prováděcí vyhlášku k poštovnímu zákonu. "Obce nechtějí přijímat tak závažné rozhodnutí, jako je převzetí pošty do vlastní režie v době, kdy není vyjasněno, jakou hustotu sítě poboček bude muset Česká pošta provozovat. Klíčová vyhláška totiž zatím nebyla vydána a starostové si nemají kde ověřit, zda v jejich obci může pošta bez náhrady skončit či ne," uvedl Polčák.

Podle Polčáka obcím nevyhovuje ani provozní model, který pošta uplatňuje tam, kde na venkově má vlastní pobočku. Vadí jim zejména nevhodná otevírací doba, která nebere ohled na dojíždějící občany.

Pošta: Zájem je, všechno je v pořádku

Projekt Pošta Partner podle Vitíka obsahuje fixní odměnu od České pošty i plnění orientované na objem poskytnutých služeb. "Podmínky považujeme za vyvážené, o čemž svědčí i velké množství subjektů, které franšízy provozují," dodal Vitík.

Česká pošta provozuje 3214 poboček, z toho zhruba 140 partnerských. Podle Vitíka je připraveno dalších zhruba 200 projektů na letošní rok. Do roku 2025 by měla mít pošta jen 700 vlastních poboček a 2500 partnerských. Projekt vzala vláda na vědomí loni v únoru.

Česká pošta zaměstnává přes 30 000 lidí. V roce 2014 hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu. Za loňský rok firma očekávala zisk kolem 50 milionů korun.

Český telekomunikační úřad přiznal poště za rok 2014 příspěvek na úhradu ztráty z poskytování základních služeb 657 milionů korun. To je o 1,1 miliardy korun méně, než firma požadovala. Podobně podnik skončil, když žádal zaplacení nákladů za rok 2013. Od května pošta zdraží některé služby, například poslání dopisu bude stát 16 korun místo 13 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy