Zlín dostal rekordní pokutu: 3 miliony za zakázky

Tomáš Fránek
20. 4. 2007 13:08
Nikdy nepadla vyšší pokuta než tato
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Zlínský magistrát se dnes zapsal mezi rekordmany. Dostal nejvyšší pokutu, která kdy v Česku padla za porušení zákona při zadávání veřejných zakázek.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže mu za třináct zakázek, u nichž magistrát nepostupoval podle zákona, vyměřil pokutu ve výši 3 miliony korun.

Šlo například o zakázky na rekonstrukci základních škol, inženýrské sítě pro Kongresové centrum Zlín, úpravy bytových domů nebo výstavbu tropické Amazonie pro zoologickou zahradu v Lešné.

Zákon u těchto zakázek magistrát porušil při losování, ve kterém byl omezen počet zájemců o zakázku. U losování totiž byly pouze zástupci magistrátu, nebyl přizván například notář.

"Takový způsob omezení počtu zájemců je však zcela neprůhledný," uvedl šéf úřadu Martin Pecina s tím, že chyběl jakýkoliv prvek veřejné kontroly.

Častý terč

Město se proti rozhodnutí úřadu může odvolat, zatím ho ale komentovat nechce.

Antimonopolní úřad při rozsáhlé kontrole prověřoval zhruba dvacítku tendrů k veřejným zakázkám zlínské radnice.

S městem zahájil 17 správních řízení. Za porušení zákona už u některých zakázek udělil pokuty, avšak výrazně nižší než dnes oznámená třímilionová sankce. Město muselo například zaplatit 350 tisíc korun za chyby v tendru na nákup počítačů. Dalších 70 tisíc korun má platit za chyby vpři výběru správy městských domů z roku 2002.

Zatím nejvyšší pokutu, kterou potvrdil i soud, dostala také zlínská společnost, a to firma Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Ta musí zaplatit půl milionu korun za porušení zákona při nákupu trolejbusů.

Firma porušila zákon, když podepsala smlouvu na šest trolejbusů za 78 milionů přímo s firmou Karosa a nevyhlásila výběrové řízení.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz
 

Zakázkami ve Zlíně se zabývá také protikorupční policie. Ta začala prověřovat tendr na nákup výpočetní techniky od zlínské firmy Impromat.

Rekord i pro úřad

Dnešní den se zapisuje i do historie antimonopolního úřadu: Pokuta, již udělil Zlínu, je totiž obdobná jako celková suma udělených pokut za celý loňský rok. Loni úřad udělil pokuty za zakázky ve výši asi tří a půl milionu korun.

Antimonopolní úřad dnes potvrdil i další vysokou pokutu pro velké město. Hradec Králové má zaplatit 700 tisíc korun za porušení zákona ve dvě stě milionovém tendru na likvidaci odpadů, město se může bránit u soudu.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy