ČEZ a Severočeské doly se mohou spojit

Tomáš Fránek
25. 11. 2005 10:46
Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil spojení energetické společnosti ČEZ a Severočeských dolů.

ČEZ získá v dolech podíl téměř 56 procent. Akcie dosud držel Fond národního majetku. Spojení nijak nenaruší soutěžní prostředí na příslušném trhu.

Transakce je zatím největším prodejem státního majetku, který uskutečnila Paroubkova vláda.

Vláda po dvou letech jednání prodala letos v září majoritní podíl v Severočeských dolech. ČEZ, se kterým vyjednávala jako s exkluzívním kupcem, zaplatí 9,046 miliardy korun. Cena je o víc než dvě miliardy vyšší, než byla původně nejvyšší nabídka v neúspěšné soutěži z roku 2003.
 
O spojení ČEZ a Severočeských dolů usiloval už předloni tehdejší ředitel ČEZ Jaroslav Míl - a právě to uváděli vládní politici jako závažný důvod jeho odvolání.

ČEZ, který už má v dolech víc než třetinový podíl, získá 93 procent akcií. To mu umožní zbylé akcionáře, mezi nimiž je i 13 obcí a měst, vyvlastnit.

Podle ministra průmyslu Milana Urbana vycházela cena nabídnutá ČEZ z ocenění znalcem, kterého určil soud. Za akcii tak firma zaplatí 1785 korun. Smlouva mezi ČEZ a státem má přitom stanovit objem těžby na patnáct let a počet zaměstnanců do roku 2015. Teď jich je 4900, nemá jich být méně než 4385. V příštích deseti letech ČEZ nebude smět akcie dolů prodat či převést výkon akcionářských práv.

ČEZ, ovládaný ze dvou třetin státem, odebírá většinu své potřeby uhlí právě ze Severočeských dolů. Má s nimi smlouvu o dodávkách až do roku 2040 (na Dolech Nástup Tušimice), respektive 2052 (na Dolech Bílina).

ČEZ už avizoval, že jako majitel Severočeských dolů bude usilovat, aby se prolomily ekologické limity těžby, přijaté za Pithartovy vlády v roce 1991. "Ano, budeme mít o to zájem," potvrdil už dříve mluvčí Ladislav Kříž.

Firma plánuje, že za desítky miliard korun obnoví elektrárny Tušimice a Prunéřov a postaví novou elektrárnu v Ledvicích.

 

Právě se děje

Další zprávy