Z Ostravy se bude létat do Vídně

Tomáš Fránek, ČTK
3. 11. 2005 12:01
Ostrava / Brno - Ostravské letiště získá od pátku nové pravidelné spojení s Vídní.

Dvakrát denně vzlétnou podle letového řádu letiště v Mošnově u Ostravy letadla na pravidelné letecké lince do Vídně. A dvakrát denně do Ostravy přiletí letadla z Vídně. Linku bude podle webových stránek letiště provozovat společnost  Central Connect Airlines. Z Ostravy přitom letadla budou startovat přes šestou hodinou ranní a po třetí hodině odpolední. Z Vídně pak do Ostravy přiletí v 11:15 a 21:15.

"Zároveň kvůli malému zájmu dočasně skončí lety na trase Ostrava - Mnichov," řekl dnes novinářům ředitel
letiště Michal Červinka. "Věříme, že se lety do Mnichova brzy obnoví. Zároveň jednáme o nové lince do Londýna," podotkl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavol Lukša.

Z Ostravy tak mohou cestující využít pravidelné letecké spojení do Prahy a kvůli zvýšenému zájmu ČSA nasadí na jednu z pěti linek denně větší letadlo.

Z Brna zase největší evropský nízkonákladový přepravce, irská společnost Ryanair, zajišťuje spojení mezi největším moravským městem a Londýnem. Od konce března už využilo spojení s britskou metropolí přes šedesát  tisíc lidí.

Od listopadu navíc z tuřanského letiště mohou lidé cestovat letadly společnosti Cirrus do Mnichova. Jen za prvních osm měsíců tohoto roku odbavilo letiště v Brně přes 213 000 cestujících, což je o sedmdesát dva procent více než za stejné období loni. Vedení kraje a letiště navíc jedná o zřízení dalších pravidelných linek do Itálie a na Ukrajinu a to Bergama nedaleko od Milána, ale do ukrajinského Charkova.

Kraje budou do letišť investovat stovky miliónů korun -letiště musí projít zásadní proměnou především proto, aby splnila požadavky Evropské unie na provoz mezinárodních letišť. Nová odbavovací hala tak vyroste jak v Brně, tak v Ostravě, Karlových Varech a na dalším tuzemském letišti s mezinárodním provozem - v Pardubicích. Celkové náklady vložené do regionálních letišť se tak odhadují na půldruhé miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy