Vypnula nájemníkům vodu. Soud ruší trest

Tomáš Fránek
26. 2. 2007 0:00
Brno - Majitelka domu v Praze, která dostala trest kvůli zastavení vody části svých nájemníků, se dočkala zastání u Nejvyššího soudu.

Ten totiž jako příliš přísné zrušil verdikty Obvodního a Městského soudu v Praze, které o trestu pro majitelku domu rozhodly. Vyměřily jí podmíněný desetiměsíční trest a stotisícovou pokutu.

Jde přitom o první případ, který se dostal až k Nejvyššímu soudu a v němž soudy rozhodly, že přerušení dodávek vody nájemníkům je trestný čin.

Kde jsou důkazy?

Podle Nejvyššího soudu ale není jasné, zda počínání majitelky domu bylo vůbec trestným činem a měla tak dostat podmínečný trest a vysokou pokutu.

Soud ve svém rozhodnutí dodal, že jde o případ, který se týká regulovaného nájemného.

"Posuzovaný případ je projevem rozporů mezi vlastníkem domu jako pronajímatelem bytů na straně jedné a nájemci, kteří byt užívají za regulované nájemné, na straně druhé," uvedl senát Nejvyššího soudu pod vedením Petra Hrachovce.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Celý případ se odehrál před dvěma roky, kdy majitelka domu nejprve zastavila přívod vody do kuchyní a toalet ve třech bytech, nakonec zastavila přívod vody do bytů úplně.

Důvodem pro zastavení přívodu vody měl být havarijní stav vodovodního potrubí. Obvodní soud v Praze 10 na základě stížností nájemníků ale vydal předběžné opatření a nařídil do pěti dnů dodávku vody obnovit.

Majitelka domu ale dodávku částečně obnovila až měsíc po rozhodnutí soudu.

A obvodní i městský soud ji poté potrestal deseti měsíci vězení s podmínečným odložením na dva roky a stotisícovou pokutou.

Soudy tak odmítly uznat to, že majitelka domu uzavřela s nájemníky z jednoho bytů, kam netekla vodu, dohodu o slevě na nájemném a že k dispozici byl také náhradní zdroj vody.

Podle Nejvyššího soudu ale soudy nesprávně hodnotily jednání majitelky domu jako součást celkově šikanózního přístupu k nájemníkům a nebraly v potaz důležitá fakta.

Regulace škodí

Soudy totiž vůbec nehodnotily, že do jednoho z bytů, kam měla být přerušena dodávka vody, voda naopak tekla a to využívali i další nájemníci. Soudy také za poškozené označily nájemníka, který ale v bytě prokazatelně nežil, místo něj v něm totiž bydlela jeho vnučka s manželem a dětmi.

V Holicích postavili nové sídliště na okraji města. Kravín, tak místní říkají jedné z nových bytovek
V Holicích postavili nové sídliště na okraji města. Kravín, tak místní říkají jedné z nových bytovek | Foto: Ludvík Hradilek

Česko uspělo v pravděpodobně prvním sporu s majitelem domu, který je zažaloval za škody způsobené nečinností poslanců ve věci regulace nájemného.

"Soudy přesto nájemníka určily za poškozeného a žádným způsobem nevysvětlily, z jakého titulu byt užívala vnučka s manželem a dětmi," uvedl Nejvyšší soud.

Soudy se také nevyrovnaly s obhajobou majitelky domu, podle které bylo vodovodní potrubí v havarijním stavu a nemohla jej okamžitě kvůli nedostatku peněz opravit.

"Takové počínání je ale očividně méně závažné a to na rozdíl od přerušení dodávek vody v případě, že na potrubí není žádná technická závada," uvedli soudci Nejvyššího soudu.

V minulém roce Nejvyšší soud projednal čtyři podobné případy, kdy se majitelé domů a nájemníci přeli o dodávky vody. Ve všech případech šlo ale o civilní spory bez toho, že by v těchto případech padly tresty za spáchání trestného činu.

A i v případě, kdy majitelé domů neuspěli a museli obnovit dodávky vody, soudy přiznaly, že regulace nájemného neumožňuje získat peníze na obnovu domů.

"Je možno dát za pravdu v tom, že regulace nájemného prováděná státem způsobem, jenž brání řádnému hospodaření s nájemními domy, a to včetně jejich udržování ve stavu způsobilém k řádnému užívání, je v rozporu se zájmy a základními principy demokratické společnosti a tržního hospodářství," uvedl například ve svém rozhodnutí ve sporu majitele domů a nájemníků Krajský soud v Brně.

Na řadě je Horsky

Nejvyšší soud navíc nyní čeká rozhodování i v další sledované kauze, kdy došlo k přerušení dodávek vody do nájemních bytů v domě s regulovaným nájemným.

Foto: Aktuálně.cz

Nejvyšší soud se zastal nájemníka, který dostal od majitele domu výpověď kvůli tomu, že odmítl platit zvýšené nájemné a platil dál pouze regulovanou činži.

Už před dvěma roky totiž odstřihl Jan David Horsky nájemníky ve svých děčínských domech od dodávek pitné vody. V domech nyní bydlí pět nájemců a vodu stále nemají. Horsky nerespektuje rozhodnutí soudu.

Soudy nařídily obnovit dodávku vody, Horsky dostal i pokutu, voda ale dál neteče.

Horsky se obrátil na Nejvyšší soud a chce rozhodnutí soudů, které mu nařídily znovu dodávat vodu, zrušit. A v případě neúspěchu se chce bránit také u Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750 tisíců bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300 tisíc bytů, ostatní byty vlastní obce.

 

Právě se děje

Další zprávy