Výnosy peněžních fondů se zřejmě zvýší

ČTK, eko
14. 11. 2005 15:24
Praha - Analytici: Růst sazeb ČNB by měl zvýšit výnosy peněžních fondů.

Nedávné zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou by mělo znamenat větší výnosy fondů peněžního trhu, naopak výkonnost dluhopisových fondů zřejmě klesne. Nárůst sazeb se projeví i ve vyšším úročení vkladů v bankách, což přinese lehké zvýšení výnosů pojišťoven a penzijních fondů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi analytiky, podle nichž by však změny neměly být výrazné. ČNB zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na dvě procenta koncem října.

"Mělo by platit, že zvýšení úrokových sazeb se projeví pozitivně na výkonnosti podílových fondů peněžního trhu. Ty mají  drtivou většinu portfolia uloženu v bankovních vkladech a velmi krátkodobých cenných papírech, jako jsou pokladniční poukázky," řekla ČTK analytička Next Finance Markéta Šichtařová. U většiny dluhopisových fondů se zvýšení projeví ve výkonnosti negativně, jelikož ceny dluhopisů budou v dalších měsících klesat a bude se
tak snižovat i hodnota celého portfolia, dodala.

Zvýšení se může podle analytika Patria Finance Tomáš Gaťka negativně projevit také na výkonnosti akciových fondů, protože dojde k růstu diskontních sazeb u akciových titulů a tím pádem poklesne jejich současná hodnota. "Jelikož růst není výrazný, tento efekt bude relativně malý," podotkl.

Do dluhopisů investují například penzijní fondy přes 72 procent portfolia, ovšem zdaleka ne všechny jsou českými obligacemi. Negativní dopad poklesu cen dluhopisů se ale neprojeví u fondů, které své investice provádějí převážně na zahraničních trzích, připomněl analytik serveru Měšec.cz Petr Zámečník.

Zvyšování úrokových sazeb centrální bankou se neprojevuje pouze následným zvýšením úrokových sazeb z úvěrů, ale i vkladů. Penzijní fondy i pojišťovací instituce investují své peníze mj. i do terminovaných vkladů a spořících účtů, kde by se toto zvýšení mohlo projevit, upozornil analytik serveru Finance.cz Lukáš Buřík. Podíl těchto investičních instrumentů je však podle něj natolik minoritní, že by nemělo jít o výrazné zvyšování výnosů.

Akciové fondy letos do října v průměru vynesly 12,5 procenta. Smíšené fondy se zhodnotily o téměř osm procent, dluhopisové fondy o 3,9 procenta. Fondy peněžního trhu vykázaly zhodnocení kolem jednoho procenta.

Penzijní fondy vytvořily za tři čtvrtletí zisk 3,46 miliardy korun, což bylo o 1,49 miliardy více než ve stejném období loni. Jejich letošní zhodnocení připisovaná klientům by tak měla překonat výnosy za loňský rok, které se pohybovaly od 2,5 do 5,3 procenta. "Odhaduji, že by v letošním roce mohly penzijní fondy připsat od tří do šesti procent," uzavřel Záměčník.

 

Právě se děje

Další zprávy