Vláda řeší podporu státních firem

31. 10. 2005 13:05
Praha - Vláda ve středu projedná návrh zákona, který má zprůhlednit poskytování veřejných podpor státním podnikům.

Novelu zákona předkládají místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn, ministr financí Bohuslav Sobotka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže."Jde o to, dosáhnout co největší transparentnosti v obchodních vztazích mezi státem a státem vlastněnou firmou. Jde o to, aby stát jednal férově a nezneužíval své postavení," řekl Jahn.

Zákon ukládá podnikům povinnost vést podrobnou dokumentaci o prostředcích, které jim poskytl stát nebo územní samosprávné celky. Týkat se má podniků, v nichž mají stát či kraje rozhodující vliv. Novela umožní Evropské komisi získat přístup k těmto dokumentům.

"Je to cesta k vyšší transparentnosti podnikání," uvedl Jahn. Evropské právo nevylučuje, aby stát vlastnil nějaké podniky; nesmí však při výkonu svých práv ve firmách zneužívat svého postavení, a znevýhodňovat tak nestátní podniky. Možnost dohlížet na to má mít i EK, která bude kontrolovat, zda se stát chová stejně, jako by se v podobné situaci zachoval soukromý investor.

Zákon má také uložit účtovací povinnost osobám, kterým stát přiznal výlučná práva či které poskytují služby obecného hospodářského významu a dostávají za ně kompenzace (například veřejná doprava). Tyto subjekty by měly odděleně účtovat činnosti, za něž dostávají podporu, a ty, které provozují bez ní.

Novela bude mít podle předkladatelů dopad jen na omezený počet subjektů. Vztahovat by se měla výlučně na podniky s obratem převyšujícím 40 milionů eur, tedy přibližně 1,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy