Vláda posvětila výměnu akcií PRE za ČEZ

alt
9. 7. 2008 17:57
Praha posílí vliv ve svojí energetice

Praha - Vláda dnes schválila výměnu akcií Pražské energetiky v držení Ministerstva práce a sociálních věcí za akcie ČEZu.

Aktuálně.cz to bez dalších podrobností potvrdil mluvčí ministerstva Jiří Sezemský.

Ministerstvo má v PRE podíl 14,2 procenta. Většinu společnosti kontroluje hlavní město Praha spolu s německou energetickou firmou EnBW, třetinu akcií pak skupina J&T.

Do výměny půjde PRE Holding s investiční skupinou půl na půl, uvedl Martin Maňák z J&T. Přesněji: holding získá z podílu státu 50 procent a jednu akcii. Po transakci tak bude PRE Holding mít necelých 58 procent firmy, J&T 41 procent.

"Tato výměna je výhodná pro všechny zúčastněné subjekty. Každá ze stran posiluje svoji účast ve společnosti, ve které drží majoritní podíl, a naopak se zbavuje minoritního podílu, který již nemá strategický význam," dodal Maňák.

Praha bude muset akcie ČEZu koupit na burze. "Nabídka je natolik výhodná, že by bylo chybou ji nevyužít," říká ale náměstek pražského primátora Pavel Klega.

Ani jedna ze stran dnes neuvedla, v jakém poměru se budou cenné papíry měnit. Podle dřívějších informací to budou 4,03 akcie ČEZ za jednu akcii PRE.

Čtěte dále:
Praha posvětila handl s akciemi energetických firem

 

Právě se děje

Další zprávy