Vláda bude kupčit s akciemi: PRE vymění za ČEZ

dkl
22. 8. 2007 14:50
Ministerstvo chce raději ČEZ než Pražskou energetiku
Elektrárna Mělník
Elektrárna Mělník | Foto: ČEZ

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo dnes od vlády zelenou pro výměnu svých akcií, které drží v Pražské energetice.

Rádo by totiž získalo lukrativní akcie nejziskovější české společnosti ČEZ.

Balík, který nyní ministerstvo prácev PRE drží, by mu mohl po výměně přinést více než půl procenta akcií ČEZ.

Důvodem pro výměnu je především to, že kvůli malému podílu v PRE nemá ministerstvo téměř žádnou možnost ovlivňovat dění v této firmě, nemůže ovlivnit dividendovou politiku.

Dokonce i pokus dosadit svého člověka do dozorčí rady ministerstvu ztroskotal.

Lepší pozice

"Smyslem a cílem navrženého postupu - směny akcií PRE za akcie ČEZ - je nejen snaha o zajištění relevantních zdrojů financování pro plánovanou důchodovou reformu, nýbrž i zvýhodnění pozice státu před již vládou schváleným prodejem části akcií ČEZ," uvedlo MPSV v materiálu pro vládu.

Foto: Ludvík Hradilek

A tak se vláda usnesla, že výhodnější bude držet akcie ČEZ, které dlouhodobě získávají hodnotu na pražské burze mezi elitními tituly a které vynáší státu miliardové zisky z dividend.

Vláda si chce zároveň pojistit pozici ve chvíli, kdy prodává sedm procent svých akcií. Tato operace by měla vynést až 30 miliard korun a sloužit by peníze měly na krytí schodku ve státním rozpočtu.

Nyní má ještě stát v rukou 67,6 procenta akcií.

Pokud jde o druhou stranu obchodu, tedy subjekt, který by akcie směnil, mluví se o hlavním městu Praha, společnosti Honor Incest či Energie Baden-Wűrttemberg.

 

Právě se děje

Další zprávy