Vítek skupuje další dluhopisy a tlačí Sazku ke zdi

Ekonomika Ekonomika
28. 1. 2011 15:50
Nový věřitel by mohl získat část akcií, vliv ČSTV by se tedy zmenšil

Praha - Zatímco vedení Sazky hraje o čas a snaží se dohodnout s věřiteli o možnosti požádat soud o moratorium, podnikatel Radovan Vítek  jedná.

Server Motejlek.com informoval, že Radovan Vítek v Londýně získal další velký balík dluhopisů Sazky. "Informace z trhu nasvědčují, že významný investor Black River prodal svoji dluhopisovou pozici a bondy emitované loterijní společností se dostaly do rukou Radovana Vítka, respektive jedné z jeho společností," píše Motejlek.

Motejek dokonce usuzuje, že londýnský klub držitelů dluhopisů se definitivně rozpadá a nebude schopen odhlasovat žádost Sazky o moratorium, protože se český realitní makléř stal dominantně největším držitelem dluhopisů Sazky. "Kromě drobnějších nákupů získal v uplynulých dnech velké balíky od UniCredit Bank a skupiny Raiffeisen Bank International," píše server. 

Vítkovy pohledávky za Sazkou a Bestsportem mají tudíž k dnešnímu dni převyšovat tři miliardy korun.

Moratorium by musela odsouhlasit většina věřitelů

O tom, že se Sazka pokouší dohodnout moratorium, napsal list Hospodářské noviny.

"O moratoriu jednáme," cituje deník Martina Ulčáka, který Sazku zastupuje. Podle HN musí ochranu před věřiteli schválit nadpoloviční většina těch, kterým Sazka dluží. To se tedy nejspíše nepodaří.

Sazka potřebovala čas na vyjednávní s budoucími investory. "Favoritem mezi potenciálními investory je údajně duo tvořené konkurenčním Synotem a firmou E-Invest podnikatele Ulčáka. "Jedná se o tom, že by se tito dva hráči spojili a společně navýšili kapitál ve firmě," řekl HN nejmenovaný člen představenstva Sazky.

ČSTV se bude muset vzdát části podílu

Výměnou za to by mohli dostat i část akcií Sazky. Výkonný výbor ČSTV, který o tom jednal, již tuto možnost připouští, přestože dosavadní postoj tělovýchovného svazu byl takový, že si chce ponechat v Sazce absolutní vliv.

"Je to přijatelná varianta, pokud dostaneme záruky, že nám do budoucna zůstanou naše podíly," řekl listu člen vrcholového vedení ČSTV.

Hospodřáské noviny tvrdí, že Vítek při své snaze o ovládnutí Sazky spolupracuje s J&T, s níž má dobré vztahy. Společně by pak mohli vydělat na financování Sazky a rozprodejích jejích majetků.

Sazka má problémy kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Podnikatel Radovan Vítek podal počátkem minulého týdne návrh na insolvenční řízení se Sazkou. Vítek v návrhu uvádí, že společnost je předlužená a navíc v platební neschopnosti. Sazka ale pohledávky Vítka neuznává a prohlašuje, že není v insolvenční situaci.

 

Právě se děje

Další zprávy