Vinium z Velkých Pavlovic bylo loni opět ve ztrátě

ČTK ČTK
12. 6. 2013 13:43
Firma meziročně mírně navýšila tržby za prodej vlastních výrobků a služeb
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Velké Pavlovice - Jedna z největších tuzemských vinařských firem Vinium z Velkých Pavlovic na Břeclavsku byla loni opět ve ztrátě. Výsledek hospodaření byl minus 26 milionů korun, ve ztrátě je od roku 2006. Se ztrátou počítá i letos. Vyplývá to z výroční zprávy založené ve Sbírce listin.

Firma meziročně mírně navýšila tržby za prodej vlastních výrobků a služeb na 202 milionů korun. Výkony společnosti byly ještě zhruba o deset milionů vyšší.

Vinium výrazně snížilo základní kapitál z 230 milionů korun na 51. "Důvodem snížení základního kapitálu je způsob řešení úhrady vykázané ztráty hospodaření. Částka odpovídající snížení základního kapitálu bude výhradně použita k úhradě ztráty z minulých let," uvedla firma ve výroční zprávě. Od roku 2006 přitom ztráta firmy dosáhla zhruba 240 milionů korun. Plán firmy je letos hospodařit do minus 17,7 milionu korun.

Viniu letos v první čtvrtletí poskytla společnost Etoma Invest úvěrový rámec 50 milionů korun. Firma už z něj vyčerpala 40 milionů.

Vinium patří k největším tuzemským vinařských firmám. Společnost loni zajišťovala organizačně výkup hroznů. Finančně jej pokrývaly České vinařské závody, které jsou mateřskou společností Vinia. Vinařské závody vykoupily 1774 tun hroznů, z toho 672 tun přívlastkových. Vinium hrozny zpracovalo na víno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Která vinařství jsou nejoblíbenější?

 

Právě se děje

Další zprávy