Vína z Moravy obsadila Vídeň. Vezou 140 medailí

mah, tof
3. 11. 2008 16:41
Vinné sklepy Valtice patří mezi sto nejlepších vinařství

Brno - Vína z Moravy už definitivně patří mezi světovou špičku.

Potvrzují to výsledky jedné z nejvýznamnějších soutěží vín na světě, rakouské AWC Vienna. Moravští vinaři poslali do soutěže 159 svých vzorků a medaili či diplom získalo 140 vín. Celkem se soutěže zúčastnilo 7959 vín od 1422 producentů vín z celého světa.

Zlaté a stříbrné medaile

Takřka 160 vzorků moravského vína je rekordní počet na zahraničních soutěžích. Nejvyššího úspěchu dosáhly Vinné sklepy Valtice, které pro letošní rok patří mezi sto nejlepších vinařství světa. Valtické Sylvánské zelené ročník 2007 je pak nejúspěšnějším moravským vínem.

Další dvě zlaté medaile získaly valtické sklepy za víno Aurelius ročník 2007 a slámové víno Chardonay ročník 2006.

V počtu zlatých medailí byla stejně úspěšná vinařská firma Znovín Znojmo, která si odnesla cenné kovy za  ledová vína Ryzlink rýnský a Rulandské šedé ročníku 2005 a slámové víno Ryzlink rýnský ročník 2006.

Jednou zlatou medailí získaly společnosti Bohemia Canopus, ČEBAV, Helena Glasová, Vinařství Mikulica a Vinselekt Michlovský.

Vedle 11 zlatých medailí byli oceněni moravští a čeští vinaři 94 stříbrnými medailemi a 35 oceněními kvality „Seals of Approval".

Přijeli i degustátoři z Česka

Vedle lahví moravského vína se na druhé největší mezinárodní přehlídce objevili i čeští degustátoři.

"Získali jsme právo nominovat do soutěžních komisí degustátory, kteří jsou držiteli evropských zkoušek pro hodnocení vína nebo zkoušek Státní zemědělské potravinářské inspekce," uvedl spoluorganizátor za Českou republiku Luboš Bárta.

"Celkem se během základního hodnocení v Klosterneuburgu a finálového Master Tastingu ve Vídni vystřídalo 25 hodnotitelů z České republiky a ze Slovenska," dodal Bárta.

Moravští vinaři už tak letos například uspěli na nejuznávanější soutěži ve Spojených státech, International Wine Competition San Francisco.

Ze soutěže, která se považuje za vstupní bránu na trh s vínem ve Spojených státech, moravští vinaři přivezli dvě stříbrné a dvanáct bronzových medailí.


 

 

Právě se děje

Další zprávy