Větrníky u Helfštýna nechceme, rozhodl kraj

9. 9. 2008 17:20
Odpor krajů proti výstavbě větrných elektráren sílí
Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ

Brno/Olomouc - Krajina, které dominují hrad Helfštýn a známé poutní místo Hostýn, je daleko cennější, než ekonomický zájem investorů vydělat na větrné energii.

Takové rozhodnutí vydal Olomoucký kraj, který odmítl, aby u obce Rakov na rozhraní Olomouckého a Zlínského kraje vyrostl jeden z největších větrných parků v zemi se čtrnácti větrníky.

Narušení staleté historie

Krajští úředníci vyšli vstříc stanoviskům jak občanských sdružení, tak některých měst a obcí v blízkosti větrníků.

Podle občanského sdružení Naše společná krajina by se elektrárny staly novou dominantou a výrazně převýšily hrad Helfštýn. "Po dlouhých staletích jeho historie by tak Moravská brána definitivně ztratila tuto krajinnou dominantu," uvedli zástupci sdružení.

Odborné posudky, které si nechali zpracovat rakouští investoři, ale vliv elektráren na krajinu označily za přijatelný.

Kraj proto ve svých prvních stanoviscích proti stavbě větrníků nic nenamítal, po protestech však postoj změnil. "Nebylo jednoznačně prokázáno, že celospolečenský zájem na realizaci větrného parku významně převažuje nad veřejným zájmem ochrany přírody a krajiny - konkrétně nad zájmem ochrany krajinného rázu," uvedl v nesouhlasném stanovisku šéf krajského odboru životního prostředí a zemědělství Josef Veselský.

"V případě realizace záměru by došlo k výraznému snížení estetické hodnoty krajiny a silnému narušení jejího harmonického rázu," rozhodli krajští úředníci.

Kraj vydal zamítavé stanovisko i přesto, že na Hostýně už jedna větrná elektrárna je. Konečné slovo o stavbě elektráren bude mít stavební úřad, ve většině případů ale zamítavé stanovisko krajů úřady respektují a stavbu nepovolí.

Kraje se bouří

Za poslední měsíc jde už o druhé nesouhlasné stanovisko některé z krajů proti větrným elektrárnám. Jihomoravský kraj tak rozhodl, že poblíž slavkovského bojiště větrníky nebudou.

Stožáry měly stát na kopci mezi Rousínovem, Slavkovem u Brna a Velešovicemi, nedaleko místa, kde se roku 1805 střetla rakouská, francouzská a ruská vojska. A firma Eldaco, která zvažuje, že se obrátí na soud, do větrných elektráren chtěla investovat 180 milionů korun.

Kraje tak patří mezi největší odpůrce stavby větrných elektráren v zemi. Kromě Jihomoravského kraje, který až na několik výjimek na Znojemsku, žádné projekty na svém území neschválil, velmi ostře záměry investorů především v Jeseníkách kritizuje hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

 

Právě se děje

Další zprávy