Větrné elektrárny nechceme, potvrdil kraj

Tomáš Fránek
21. 8. 2007 12:50
Stožáry by podle úředníků zničily krajinu
Stavba Větrníku v Jindřichovicích pod Smrkem
Stavba Větrníku v Jindřichovicích pod Smrkem | Foto: jindrichovice.cz

Brno - Ani ústupky investora, firmy vlastněné německými podnikateli, nepřinutily Jihomoravský kraj ke změně stanoviska. Park větrných elektráren u Klobouk nechce.

Jde o další krok boje krajských úředníků a firem, které chtějí v regionu větrníky stavět. Kraj už nedal souhlasné stanovisko u větrných parků v Kuželově, Nenkovicích, Násedlovicích, Bošovicích nebo Rousínově.

Krajina se nepřijatelně změní

A důvod, proč se investoři ochotní utratit desítky milionů korun nedočkali souhlasného stanoviska kraje, je ve všech případech obdobný. Kolem sto metrů vysoké stožáry poškodí krajinný ráz a nepříznivně ovlivní to, jak bude region vypadat.

A to je i případ větrného parku u Klobouk, který chce postavit česká společnost Viventy. Větrníky by podle kraje výrazně změnily harmonickou krajinu.

"Takový dopad je značnou částí obyvatel a uživatelů tohoto prostoru chápán jako nepřijatelný," uvedla ve svém závěrečném nesouhlasném stanovisku Anna Hubáčková z krajského úřadu.

Investorovi se odpůrce výstavby u Klobouk nepodařilo přesvědčit ani po více než roce trvajících jednání. A to přitom snižoval počet i výšku větrníků. Nejdříve chtěl postavit osm, pak čtyři a nakonec jen tři větrné elektrárny, u kterých by navíc o téměř dvacet metrů snížil jejich výšku.

Nepomohly ani posudky

A nepomohly mu ani posudky odborníků, které záměr postavit v této lokalitě věrný park označily za přijatelný.

O definitivním stanovisku k výstavbě elektráren rozhodne stavební úřad, v předchozích případech úřady respektovaly rozhodnutí kraje.

Jihomoravský kraj je přitom označován za příklad místa, kde chtějí investoři větrníky stavět i přes to, že v regionu s výjimkou Znojemska moc nefouká.

Podle České společnosti pro větrnou energii už totiž Česko začíná být pro všechny zájemce u výstavbu větrných elektráren malé.

 

Právě se děje

Další zprávy