Velký přístav na Lipně se zadrhl hned na začátku

Tomáš Fránek
3. 4. 2007 14:00
Problémy jsou s dokumentací. A s ekology
Lipnu všichni na Šumavě závidí, dá se tu plachtit i lyžovat
Lipnu všichni na Šumavě závidí, dá se tu plachtit i lyžovat | Foto: Ludvík Hradilek

Brno/Lipno - Přípravné práce pro výstavbu velkého přístavu na Lipně pro 118 lodí se zastavily.

Projekt nemá v pořádku dokumenty potřebné k posouzení vlivu přístavu na životní prostředí. Dokumenty je potřeba doplnit, jinak úřady stavbu neschválí.

Rakouský investor kvůli plánovanému rozsahu přístavu čelí námitkám odborníků ze Správy Národního parku Šumava. Přístav kritizují i zástupci nevládních organizací.

Přístav změní krajinu

Mluvčí Národního parku Radovan Holub uvedl, že správě chráněné oblasti se nelíbí velikost přístavu a jeho vliv na chráněné živočichy. "Máme námitky také k tomu, že přístav naruší krajinný ráz," řekl Aktuálně.cz Holub.

Znalecká zpráva zpracovaná pro rakouského investora přitom konstatovala, že obří stavba neohrozí šumavskou přírodu ani chráněné území a živočichy.

Podle dokumentace, která se nyní bude doplňovat, je výstavba přístavu v třetí zóně šumavského parku přijatelná, další dvě chráněné zóny parku stavba nijak neovlivní.

Do celého procesu schvalování přístavu, který chce rakouská developerská společnost UBM postavit v oblasti Hruštičkého poloostrova, se navíc zapojily i nevládní organizace Jihočeské matky a Calla.

Těm se nelíbí, že se vliv přístavu na životní prostředí neposuzuje společně s dalším projektem, který na břehu Lipna chystá rakouská společnost UBM.

Ta chce totiž kromě přístavu v této lokalitě postavit také rekreační park s více než sto domy a apartmány, restauracemi, sportovišti, minimarketem pro asi dva tisíce návštěvníků.

Údolní nádrž Lipno - letecký pohled.
Údolní nádrž Lipno - letecký pohled. | Foto: www.ckrumlov.cz

Miliardová investice

U tohoto projektu se zatím na odborných posudcích pracuje, posuzuje se ale samostatně.

Plocha přístavu zabere necelý hektar, téměř polovina z toho bude na souši

Celkem chtějí Rakušané, kteří už u Lipna vlastní desítky hektarů pozemků, investovat 1,2 miliardy korun, stavební povolení by mohli získat do dvou let.

Jde o jednu z největších tuzemských investic do cestovního ruchu. "Pokud vše půjde hladce, mohlo by se začít stavět v příštím roce," řekl letos v únoru, kdy firma celý projekt představila zastupitelům ve Frymburku, Karel Bor z firmy UBM Bohemia.

"Pro nás je to výjimečný projekt, protože přinese hlavně desítky pracovních příležitostí, peníze, lepší dostupnost a bude to smysluplné využití tohoto území," řekl starosta Frymburku Ota Řezáč. V obci je asi třináct procent lidí bez práce.

 

Právě se děje

Další zprávy