V Hranicích opět stojí výroba obrazovek

Red eko, čtk
19. 3. 2007 15:27
Olomouc - Nový vlastník hranické továrny na klasické televizní obrazovky, Multidisplay, je v potížích a zastavil výrobu. Stejný krok udělala LG.Philips Displays na začátku roku.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Linky se zastavily dnes kvůli dočasnému poklesu poptávky. Výroba bude stát dva týdny.

Pokles poptávky po klasických televizních obrazovkách nastává podle mluvčí závodu Zuzany Fojtíkové v prvním či druhém čtvrtletí roku každoročně.

Plné sklady obrazovek

"Letošní situaci ale ovlivnili externí odborníci, kteří byli loni v prosinci příliš optimističtí, co se týče vývoje prodeje. V tuto chvíli máme plné sklady my, výrobci televizorů i jejich prodejci. Je úspornější linky zastavit, než kdyby jely například na 50 procent," uvedla mluvčí pro ČTK.

Hranický závod koupila v únoru nizozemská společnost CTP Invest za zhruba 40 milionů euro (1,12 miliardy korun) od konkurzního správce zkrachovalé mateřské společnosti LG.Philips Displays. Její vedení tehdy uvedlo, že nový vlastník zachová v továrně výrobu obrazovek minimálně letos a příští rok.

Vedení závodu se poté rozhodlo pro restrukturalizační program s cílem zachovat produkci a pracovní místa.

Hranická továrna musela pozastavit výrobu také začátkem loňského roku, kdy se dostala do vážných finančních problémů. Důvodem byl krach bývalé mateřské nizozemské společnosti LG.Philips Displays Holding, na jejíchž účtech měl hranický podnik peníze.

O ploché obrazovky je na trhu naopak stále větší zájem.
O ploché obrazovky je na trhu naopak stále větší zájem. | Foto: Reuters

V době současné odstávky bude mít volno s výjimkou několika lidí všech 1200 zaměstnanců závodu, řekla mluvčí Zuzana Fojtíková.

Místo práce dovolená nebo část platu

Doplnila, že v následujících měsících by se poptávka pro výrobcích závodu měla zvyšovat. Výrobní linky se zastavily v hranickém závodu dnes dopoledne. V současné době jsou ještě zaměstnanci v továrně a pracují na údržbě zařízení. "Odstávka začne v úterý ráno úderem šesté. Zpět do práce zaměstnanci nastoupí 2. dubna," řekla Fojtíková.

Upřesnila, že část pracovníků bude v době odstávky čerpat dovolenou, další dostanou 70 procent průměrné měsíční mzdy.

Vedení nového vlastníka hranického závodu už dříve uvedlo, že firma zachová v továrně výrobu obrazovek minimálně v letošním a příštím roce. V následujících pěti letech chce CTP areál rozšířit o další haly, které nabídne investorům. Podle vedení CTP by se díky tomu mohl zvýšit počet zaměstnanců areálu ze současných 1200 na minimálně 2500 až 3000.

 

Právě se děje

Další zprávy