Úřad snížil pokutu Škodě na 36 milionů

Tomáš Fránek
26. 10. 2006 10:34
Brno - Automobilka Škoda má za zneužití dominantního postavení zaplatit pokutu ve výši 36 milionů korun.
Foto: Škoda Auto

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tak snížil pokutu firmě z původních 55 milionů korun, Škoda však ani se sníženou pokutou nesouhlasí a odvolala se.

Problém s leasingem

Antimonopolní úřad začal případ vyšetřovat v březnu 2004 na základě stížnosti sdružení zastupujícího leasingové společnosti. Škoda podle sdružení uzavírala s jednotlivými velkoodběrateli rozdílné smlouvy.

Úřad pak skutečně zjistil, že firma sjednává s různými odběrateli svých vozů rozdílné podmínky. A odmítá stejné podmínky nabízet leasingovým společnostem, které tak nemohou uzavírat velkoodběratelské smlouvy a čerpat z nich výhody jako ostatní.

Kromě pokuty - původně 55 milionů korun - nařídil Škodě změnit smlouvy.

Foto: www.skoda-auto.com

Firma se však odvolala a případ se tak vrátil na začátek. Podle předsedy úřadu Martina Peciny mělo původní rozhodnutí o pokutě celou řadu nedostatků - například v prokazování dominantního postavení firmy na trhu.

Snížené pokuty

V minulosti už antimonopolní úřad snížil například pokuty pro stavebních spořitelen. Vinil je z kartelové dohody a udělil jim sankci v celkové výši 484 milionů, po odvolání firem činí pokuta 201 milionů.

Dvakrát se měnila i pokuta za kartel pro pekárny Delta, Odkolek a Penam. Ze 120 milionů ji ÚOHS snížil nejprve na 66 a později na 52,8 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy