Unipetrol vyplatí dividendy poprvé po deseti letech

djl
26. 6. 2008 15:40
Akcionáři dostanou 3,2 miliardy korun

Praha - Unipetrol vyplatí svým akcionářům poprvé po deseti letech dividendy. Mezi akcionáře z loňského zisku poputuje celkem 3,2 miliardy korun. Výnos z jedné akcie je 17,65 korun na akcii. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Analytici přitom původně odhadovali výnos na akcii mezi 10 až 15 korunami. Jedná se vůbec o první vyplácení dividend od převzetí společnosti polským obrem PKN Orlen.

Podle představitelů společnosti se jedná o logický krok poté, co v předchozích letech společnost investovala do restrukturalizace a modernizace infrastruktury.

"V situaci, kdy má společnost víc hotovosti než potřebuje, a kdy je její zadlužení trvale velmi nízké, je výplata dividend logickým krokem," řekl generální ředitel společnosti François Vleugels.

V minulých třech letech společnost investovala 11,5 miliard korun, v letošním roce to pak podle plánů bude 6,58 miliard.

"Unipetrol má za sebou úspěšně hlavní část restrukturalizace. Dnes je vysoce konkurenceschopnou a finančně silnou společností, která je dle našeho názoru jednou z nejcennějších součástí skupiny PKN Orlen," uvedl Wojciech Heydel, prezident PKN Orlen a předseda dozorčí rady Unipetrolu.

Příjmy společnosti za minulý rok dosáhly 88,8 miliard korun, čistý zisk pak činil 1,22 miliardy. Unipetrol má zhruba 140 tisíc akcionářů, největším z nich je právě polský PKN Orlen. Ten vlastní 63 procent akcií.

Související:

  • Unipetrol vydělal méně kvůli drahé ropě
  • Havárie snížily zisk Unipetrolu

 

Právě se děje

Další zprávy