Toyota a Lexus opět svolávají vozy. Je jich 1,5 milionu

Radek Pecák Radek Pecák
21. 10. 2010 12:07
Hrozí například závada na hlavním brzdovém válci
Jedním ze svolávaných vozů je i Lexus GS
Jedním ze svolávaných vozů je i Lexus GS | Foto: Lexus

Tokio - Problémy s kvalitou, zdá se, zatím největší světovou automobilku neopouštějí.

Toyota nyní oznámila ve zprávě pro japonské ministerstvo dopravy, že musí svolat jen v Japonsku k opravě přes 600 tisíc aut. Po celém světě jde o půldruhého milionu vozů.

Svolávací akce se týká jak nejluxusnějšího modelu značky Crown, tak i několika vozů své luxusní značky Lexus. Konkrétně jde o vozy řady IS a GS.  Největší porci ale budou muset zvládnout servisní technici u modelů Toyota Avalon a Higlander.

U vozů hrozí, že se projeví závada těsnění na hlavním brzdovém válci nebo mohou mít vadný kabelový svazek palivového čerpadla. U některých aut se dokonce může vyskytnout kombinace obou závad.

V Česku jde jen o Lexusy

Kvůli těmto závadám zatím automobilka neeviduje žádnou nehodu se zraněním.

Modelů Toyota prodávaných na území Česka a vlastně celé Evropy se tentorkát akce netýká. Jde ale o Lexusy řad GS, IS a RX. "Už víme, že se akce bude týkat 13 vozů řady GS 300. U těch se bude opravovat kabelový svazek. Výměna pryžového těsnění by se pak měla udělat u celkem 97 vozů GS 300, IS 250, IS 220d, a RX 300," sdělil deníku Aktuálně.cz mluvčí českého zastoupení automobilky Lexus David Valenta.

Přestože jde o poměrně rozsáhlou svolávací akci, tak jde v podstatě o maličkost ve srovnání s loňskou mamutí kampaní. Tehdy muselo po celém světě se svými toyotami do servisů přes osm milionů jejich majitelů, z toho šest milionů v USA. Hrozilo, že vozy začnou nekontrolovaně zrychlovat buď kvůli shrnujícímu se koberečku, nebo vadnému plynovému pedálu.

Také u nás se kvůli této akci svolávaly tisíce vozů. Podle mluvčího Toyoty Tomáše Vaňka už je akce prakticky u konce. "Kontrola už byla provedena u téměř 90 procent vozů z celkem 14 000 pozvaných vozů a žádná závada se nenašla," sdělil na dotaz Aktuálně Vaněk. 

Automobilka kvůli tomu v dubnu souhlasila se zaplacením rekordní pokuty 16,4 milionu dolarů (zhruba 290 milionů Kč), kterou jí kvůli údajnému zatajování problémů s vadnými plynovými pedály vyměřily úřady ve Spojených státech.

Toyota je již několikátý rok po sobě největší automobilkou světa. Jeden ze svých modelů - Aygo - vyrábí i v České republice, v kolínském závodě TPCA.

 

Právě se děje

Další zprávy