Tlustý: Česko je blízko smíru s Nomurou

Adam Junek
28. 11. 2006 16:13
Praha - Ministr financí Tlustý řekl České televizi, že stát je blízko podpisu smíru s japonskou Nomurou v kauze IPB. Uvnitř: VŠE O KAUZE

"Počkejte si do čtvrtka," odmítl podle ČT říci podrobnosti.

Vlastimil Tlustý obnovil rozhovory s japonskou skupinou Nomura krátce po svém nástupu do funkce.

Nomura vede proti státu arbitráž o 40 miliard korun kvůli tomu, že úřady nepomohly Nomurou ovládané IPB od špatných dluhů. Rozhodčí soud už rozhodl, že stát pochybil; výši odškodného teprve určí.

Stát na oplátku vede arbitráž proti Nomuře, která se podle něj nechovala jako správný investor a dovedla IPB ke krachu, který poškodil Českou republiku. Chce odškodné zhruba ve výši 111 miliard.

Do jednání o smíru je pak vtažena i ČSOB, která převzala aktiva zkrachovalé IPB.

Ta s Nomurou vede také několik sporů, zejména v takzvané kauze České pivo, a rovněž se pře o některé "pohrobky" z převzetí IPB se státem.

Foto: Aktuálně.cz
Speciál: Vše o kauze Nomura - V soudních tahanicích okolo zkrachovalé IPB se hraje o desítky miliard korun. Projděte si články, v nichž se reportéři Aktuálně.cz pokusili rozmotat zašmodrchané klubko této kauzy.

MOŽNÉ VARIANTY DOHODY

  • Trojstranná dohoda
    Stát by mohl od Nomury dostat vyrovnání zhruba ve výši 100 milionů eur. Nomura i stát by pak stáhly žaloby proti sobě. Zároveň by stáhly vzájemné žaloby ČSOB a Nomura - a to zejména v kauze České pivo. ČSOB by pak snadněji dotáhla do konce vlekoucí se spory se státem o tzv. aktiva s právní vadou v ČKA.
  • Dvojstranná dohoda
    V tomto případě by trojstranné ujednání blokovala ČSOB. Pak by pravděpodobně Nomura se státem uzavřela takovou dohodu, která by rušila pouze jejich vzájemné spory a zároveň by si vymínila na státu "pojistku" pro pře vedené s ČSOB. Tato pojistka by mohly být peníze na případné odškodné či jakékoliv jiné zajištění ze strany státu.

"Nomura nebude jednání o smíru nijak komentovat," uvedl její mediální zástupce Jiří Hrabovský pro deník Aktuálně.cz v reakci na slova ministra Tlustého.

Podobně reagovala také ČSOB prostřednictvím svého mluvčího Milana Tománka: "Nikdy nebudeme poskytovat komentář k ujednáním, která nejsou uzavřena."

Zdroje obeznámené s jednáními mezi zúčastněnými stranami, které hovořily s deníkem Aktuálně.cz pod podmínkou anonymity, nepopírají, že vše je na dobré cestě. Nicméně také dodávají, že může jít o snahu ministra v této fázi jednání "popostrčit", aby je mohl vykázat jako svůj úspěch ve funkci, kterou nemá v budoucí vládě jistou.

"Nomura je rozhodně nakloněna smíru, zejména trojstrannému. Nejvíce jí jde však o dohodu s ČSOB. Na dohodě se státem jí až tolik nezáleží, protože tam si je jistější, že nějaké odškodné dostane," sdělil deníku Aktuálně.cz vysoce důvěryhodný zdroj. Podle něj se pak Nomura nebude bránit ani samostatnému narovnání se státem, pokud by si ČSOB při jednáních zatvrdila.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
Projděte si: Budoucí ministři příští vlády Mirka Topolánka - Politici jednají o nové vládě různě širokých koalic. Deník Aktuálně.cz vám přinesl jména, o nichž se v kuloárech hovoří jako o budoucích ministrech.

"Nicméně v té chvíli by požadovala nějakou pojistku, ať už finanční či jnou, že v případě prohraného sporu o České pivo nebude škodná," míní již citovaný zdroj.

Pokud by "klapla" trojstranná dohoda mohl by český stát dostat od Nomury zhruba 100 milionů eur. To by znamenalo, že Nomura i česká republika stáhnou žaloby proti sobě, také se stáhne kauza České pivo vedená ČSOB. Ta by si tím zase vyřešila vlekoucí spor se státem.

 

Právě se děje

Další zprávy