Telefónica má nového šéfa. Smithe nahradil Anglada

mič
21. 6. 2007 11:09
Smith odchází šéfovat do Německa

Praha - Největší telekomunikační firmu v Česku, Telefóniku O2 ČR, vede nový šéf. Novým generálním ředitelem firmy se stal Salvador Anglada, dosavadní viceprezident pro rezidentní zákazníky.

Ve funkci nahradí Jaime Smithe, který odchází šéfovat společnosti O2 Germany. Informoval o tom mluvčí společnosti Martin Žabka.

Sledované křeslo

Šéf Telefónicy ČR patří k nejvlivnějším mužům českého byznysu. Telefónica, v níž největší podíl vlastní Španělé, patří k nejziskovějším v Česku působícím firmám. Loni vydělala osm miliard korun. Společnost také patří spolu s ČEZ a Unipetrolem ke třem firmám, které se probojovaly mezi pět set nejlepších podniků v Evropě.

Anglada před nástupem do Telefóniky působil ve společnostech Dell Computer a Dow Jones Markets. V roce 2002 začal pracovat ve skupině Telefónica Group na postu ředitele pro prodej a marketing v oddělení firemních zákazníků ve společnosti Telefónica de Espana.

Od června 2005 vykonával funkce generálního ředitele a jednatele Eurotelu a člena představenstva Českého Telecomu, předchůdce Telefóniky O2 CR. Od loňského července byl viceprezidentem pro nefiremní zákazníky.

Odcházející Smith v O2 Germany nahradí Rudiho Grögera, který se stane předsedou nově vzniklé dozorčí rady O2 Germany.

Smith před příchodem do Telefóniky pracoval ve finančním sektoru pro španělskou makléřskou firmu a pro společnost Banesto. Do skupiny Telefónica nastoupil v roce 1999 na post ředitele finančního plánování, a následně se stal finančním ředitelem společnosti Telefónica de Espana.

Od června 2005 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Českého Telecomu. V něm následně Telefónica koupila majoritní podíl.

Sílící konkurence

Firmě se dlouhodobě daří zejména v poskytování internetu a mobilním segmentu. Výnosy z mobilních služeb Telefónicy vzrostly o šest procent na 30,9 miliardy korun, naopak příjmy z pevných linek klesly o pět procent na 29,9 miliardy. Počet pevných linek rok od roku klesá.

Na mobilním poli však roste Telefónice O2 stále větší konkurence. Nyní má 4,86 milionů zákazníků a je druhá za T-Mobilem. Ten s více než pěti miliony klientů plánuje brzy zaútočit i na pozici jedničky v hospodářských ukazatelích.

Operátoři jsou sice velcí rivalové. Vedou ale řeč i o společných projektech. Telefónica, T-Mobile i Vodafone v současné době jednají o sdílení telekomunikační infrastruktury pro UMTS i GSM. Tím by mohly všichni ušetřit milirady a díky tomu i snížit ceny volání. 

 

Právě se děje

Další zprávy