Tatra propustí přes pět set lidí, chce předejít ztrátám

Tomáš Fránek
19. 12. 2008 12:15
Firma propouštění zahájí na konci ledna 2009
Třínápravová Tatra T-810 postupně nahrazuje ve službě u armády legendární Pragy V3S, které se vyráběly od roku 1953 až do začátku 90. let.
Třínápravová Tatra T-810 postupně nahrazuje ve službě u armády legendární Pragy V3S, které se vyráběly od roku 1953 až do začátku 90. let. | Foto: Ondřej Besperát

Kopřivnice - Tatra Kopřivnice propustí dalších 569 zaměstnanců. Lidé z firmy začnou odcházet na konci ledna 2009.

Celkem se tak počet zaměstnanců firmy oproti červenci 2008 sníží o 1400 lidí. První vlnu propouštění už Tatra ohlásila už dříve.

Podle Ronalda Adamse, předsedy představenstva a generálního ředitele Tatry, vychází toto rozhodnutí ze situace na celosvětových trzích a z aktuálního počtu předpokládaných zakázek pro první pololetí roku 2009. "Tatra, má-li si udržet zdravé hospodaření, musí přizpůsobit svůj počet zaměstnanců úměrně objemu zakázek od svých zákazníků," odůvodnil rozhodnutí.

Přibližně polovinu z 569 propuštěných budou tvořit režijní zaměstnanci, nevýrobní pracovníci a administrativní personál, a to průřezově v celé firmě a jejích dceřiných společnostech.

Po dokončení těchto změn bude počet zaměstnanců Tatry zhruba o 1400 pracovníků nižší oproti nejvyššímu stavu zaměstnanců v létě roku 2008, kdy v Tatře pracovalo 4397 zaměstnanců, včetně studentů na stážích, brigádníků, agenturních pracovníků, zaměstnanců se smlouvami na dobu určitou a tarifních zaměstnanců.

"Musíme řídit firmu podle toho, o čem víme, že je reálné, nikoli podle toho, co si přejeme, aby reálné bylo," vysvětlil Adams.

"V loňském roce jsme si ověřili, že Tatra může být velmi zisková v dobrých časech, kdy má spoustu zakázek. Nyní, když světová finanční krize vede firmu do časů zlých, musíme Tatru udržet v kladných číslech," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy