Světová banka: ČR by měla omezit dotace

ČTK, eko
16. 11. 2005 14:40
Praha - Zatímco Slovenko Světová banka chválí, ČR varuje před rostoucími dotacemi.

Světová banka v nové studii, kterou dnes zveřejnila na konferenci v Praze, varuje Českou republiku před rostoucími výdaji na nejrůznější vládní dotace a podpory a na rostoucí tlak na prohlubování schodku veřejných rozpočtů.

ČR se podařilo otočit nepříznivý vývoj schodkových rozpočtů a letos by se mohl schodek veřejných rozpočtů dostat i pod tři procenta, což by výrazně předčilo očekávání. Podle SB se ale v mnoha oblastech rýsují problémy, zejména ve zdravotnictví. Ke konci roku 2004 činil dluh v českém zdravotnictví celkem devět miliard korun, přičemž v roce 2006 by mohl dosáhnout 24 miliard korun, a to jen v případě Všeobecné zdravotní pojišťovny, vyplývá ze studie, kterou má ČTK k dispozici.

Slovensko naopak banka chválí za provedené reformy. Správným směrem však podle banky jdou všechny nové členské státy Evropské unie, ale právě Slovensko se drží na špici pelotonu.

Slovensku se, podle banky, daří stabilizovat vládní veřejné výdaje. Svůj podíl na tomto vývoji údajně má i zavedení rovné daně, která snížila daňové zatížení o více než deset procent. Snížení daní občanům i firmám sice snížilo příjmy státního rozpočtu, avšak výpadek se daří částečně nahrazovat příjmy z nepřímých daní, což je podle Světové banky chvályhodný vývoj. Ze studie, která nezahrnuje Kypr a Maltu, ale vyplývá, že daňovou zátěž snižují téměř všechny země "evropské osmičky".

SB však nové členské státy EU rozdělila do tří skupin. V první z nich se nachází pobaltské státy a Slovensko. Tyto země jsou podle banky charakteristické především nižšími dluhy, dobrou rozpočtovou disciplínou a nižšími vládními výdaji. Ve druhé skupině se spolu s Českem nachází Maďarsko a Polsko, tedy země s nižší rozpočtovou disciplínou, značnými dluhy a vyššími vládními výdaji. Jediným členem poslední skupiny je Slovinsko, které je však uváděno jako velmi speciální případ. Navzdory vysokým vládním výdajům má veřejné finance ve velmi dobrém stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy