Stovky milionů chce stát získat prodejem Škodaexport

Red eko, čtk
28. 8. 2007 9:51
Zájemci se mohou hlásit do půli září
Ministerstvo Miroslava Kalouska vyhlásilo výběrové řízení, které má státu vynést stamiliony
Ministerstvo Miroslava Kalouska vyhlásilo výběrové řízení, které má státu vynést stamiliony | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Další odprodej státního majetku je na spadnutí. Ministerstvo financí totiž vyhlásilo tendr na kupce stoprocentního podílu ve vývozci energetických a jiných zařízení - společnosti Škodaexport.

Zájemci o koupi mohou vyjádřit svůj předběžný zájem do 14. září finančnímu poradci ministerstva, kterým je firma Ernst & Young. Vyplývá to z inzerátů v dnešních HN a MfD a také z tiskové zprávy ministerstva. Vláda o prodeji firmy rozhodla koncem letošního května.

U E&Y si  zájemci také mohou vyžádat krátký profil investice, kde bude uveden i podrobnější harmonogram výběrového řízení. Po posouzení předběžných nabídek investorů je poradce vyzve k další účasti.

Od přelomu let 2002 a 2003 je hlavním akcionářem Škodaexportu ministerstvo financí, které nad společností převzalo se souhlasem akcionářů kontrolu poté, co se ocitla v tíživé hospodářské situaci. Za loňský rok utržila firma téměř 661 milionů korun a vykázala zisk přes deset milionů korun. Přitom získala zakázky za bezmála čtyři miliardy korun.

Premiér Mirek Topolánek již dříve řekl, že podle jeho odhadu by se výnos z prodeje Škodaexportu mohl pohybovat ve stovkách milionů korun. Vítěz tendru by měl být znám koncem roku.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:
Vláda bude kupčit s akciemi PRE a ČEZ

 

Právě se děje

Další zprávy