Stěhování NKÚ bude megatunel, varuje developer CPI

ČTK ČTK
8. 3. 2013 12:15
Společnost CPI Group chce kvůli výběru nového sídla NKÚ podat trestní oznámení
Současné sídlo NKÚ v pražských Holešovicích.
Současné sídlo NKÚ v pražských Holešovicích. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Developerská a investiční společnost CPI Group chce kvůli výběru nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) podat několik trestních oznámení. Generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka řekl, že mají podezření, že se připravuje "megatunel".

"Myslím, že se tu připravuje obrovský tunel a krádež za bílého dne. Místo, aby NKÚ využil komplikované situace pronajímatelů na trhu a zatlačil na lepší podmínky, tak chce vybrat nejméně vhodné a nejméně ekonomické řešení," prohlásil Havelka.

NKÚ totiž hodlá odejít ze současného pronájmu v budově Tokovo v pražských Holešovicích, která patří právě CPI Group, a chce koupit budovu po zkrachovalé loterijní společnosti Sazka. Koupi za více než 300 milionů korun už posvětil sněmovní kontrolní výbor, nejspíše příští týden o ní bude rozhodovat i vláda.

Ještě před tím nejspíš CPI Group podá trestní oznámení. "Kromě možného porušení zákona o zadávání veřejných zakázek máme důvodné podezření, že dochází k nehospodárnému využívaní státního majetku," tvrdí Havelka a dodává, že posudek objednaný NKÚ od ČVUT úřad záměrně zkresluje.

Členy vlády chce developer oslovit také otevřeným dopisem, který jim pošle v pondělí.

Nejvyšší kontrolní úřad nyní za 10 000 metrů čtverečních platí 45 milionů korun ročně. Tuto částku byl prý developer připraven snížit.

"Letos v únoru jsme jim poslali dopis, v němž jsme navrhli snížení až na 19,9 milionu korun ročně. Zároveň bylo možné zredukovat užívanou plochu na 8500 metrů, aniž by se snížil komfort úřadu. Pak by roční nájemné činilo zhruba 16,7 milionu korun. Při započítání provozních nákladů 14 milionů korun ročně, by za desetiletý pronájem NKÚ zaplatil zhruba 309 milionů korun," vypočítal výdaje Havelka s tím, že NKÚ na tuto nabídku nereagoval.

 

Právě se děje

Další zprávy