Stavebnictví rostlo o 9,5 procenta

ČTK, eko
9. 11. 2005 10:35
Praha - Stavební výroba v září vzrostla meziročně o 9,5 procenta, o dvě procenta víc, než očekávali analytikové. Staví se více bytů.

Podle Českého statistického úřadu byl zářijový růst výrazně vyšší než v srpnu. Stavebnictví tehdy meziročně vzrostlo o 6,7 procenta.

Vysokému růstu stavební výroby pomohly práce na inženýrských stavbách a také rychlejší stavba bytů. V září vydaly úřady povolení na stavbu 4719 bytů, nejvíce od července 1999.

"Je vidět, že nízké úrokové sazby a s tím související růst hypotečních úvěrů nese bytové výstavbě, a tím i celému stavebnictví, kýžené ovoce," uvedl ekonom PPF Radomír Jáč.

Podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory je rychlá výstavba bytů důsledek očekávaného růstu daně z přidané hodnoty, která by se měla od roku 2008 zvýšit ze současných pěti na 19 procent. "Vyšší DPH může prodražit nové bydlení o stovky tisíc," uvedl Pikora.

Pokračující boom stavebnictví se odráží i v rostoucí zaměstnanosti. "Stavebnictví se v letošním třetím čtvrtletí téměř jednou třetinou podílelo na vytvoření nových pracovních míst v celé ekonomice," poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek.

Růstový trend bude podle ekonomů zachován i po zbytek roku.

 

Právě se děje

Další zprávy